Obisk pri Ruski kapelici

Zaradi Putina bodo zaprli avtocesto

G.G./STA
28. 7. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V soboto se bo spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem udeležil ruski predsednik Vladimir Putin. Zaradi njegovega prihoda bodo na Gorenjskem vladale posebne varnostne razmere.

MNZ
Z rdečo so označeni deli cest, ki bodo zaprti.

STA
Robert Sušanj

Policija Gorenjcem svetuje, da v soboto ne načrtujejo poti, če niso nujno potrebne.

Kot je pojasnil vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Robert Sušanj, lahko v prvi polovici sobote - ko bo Putin potoval z Brnika na Vršič - pričakujemo popolno zaporo ceste in avtoceste med letališčem Jožeta Pučnika in izvozom Krušica, v drugi polovici dneva pa popolno zaporo avtoceste od Naklega proti Šentvidu in ljubljanskim Žalam. Del dneva bo zaprt tudi predor Karavanke, predvidoma ga bodo zaprli ob 11. uri.

Na splošno na policiji voznikom priporočajo, da v soboto pot v smeri Gorenjske načrtujejo v zgodnjih jutranjih ali dopoldanskih urah in jo zaključijo najpozneje do poldneva.

Ohromljena Kranjska Gora

Še posebej naporno bo v soboto za občane Kranjske Gore. Na območju občine so načrtovane krajše popolne zapore v opoldanskem in popoldanskem času. Zapora Vršiške in Ruske ceste, ki vodi preko prelaza Vršič, pa bo veljala že od petka od 20. ure dalje.

Vse trgovine in podjetja, ki dnevno dostavljajo živila in ostale potrebščine, v občini prosijo, da poskrbijo za pravočasno dostavo. Nemoten prihod zaposlenih na delo na relaciji Jesenice - Kranjska Gora bo možen le do 12. ure.

Arhiv Svet24
Putinu se je pač treba umakniti.

Nujna medicinska pomoč zagotovljena

Kljub vsemu bo zagotovljena nujna medicinska pomoč, saj je v soboto v Zdravstveni postaji Kranjska Gora prisotna ekipa od 10. do 16. ure. Gre za zdravnika, medicinsko sestro ter reševalno vozilo, zagotovljen je tudi morebitni transport naprej.

Vse dializne oz. druge bolnike, ki se morajo v soboto odpraviti na pregled oziroma po pomoč, naprošajo, da se organizirajo upoštevajoč predvidene zapore ceste.

Zagotovljena bo tudi požarna varnost, saj bodo dežurni gasilci Gasilskega društva Kranjska Gora in Gasilsko reševalna služba Jesenice.

Kot so še sporočili z Občine Kranjska Gora, občane naprošajo, da v primeru ogroženosti zdravja ali premoženja kontaktirajo lokalno policijsko postajo na telefonsko številko 5820700 oziroma 113.

Vse hotelirje in gostince ter sobodajalce kakor tudi domačine prosijo, da o posebnem režimu obvestijo tudi svoje goste, znance in sorodnike. "Seznanite jih s prisotnostjo policije in jih prosite, da upoštevajo njihove zapore oziroma oznake," poudarjajo na kranjskogorski občini.

Tudi v Avstriji bo veljal poseben prometni režim 

Avtocesta proti predoru Karavanke na avstrijsko-slovenski meji bo pri razcepu Beljak za ves promet zaprta od 9. ure dalje. Tako želijo zagotoviti, da ob 11. uri, ko je predvidena zapora predora, pred predorom ne bo nobenega voznika.

Na mejnem prehodu blizu Salzburga na meji med Nemčijo in Avstrijo že od srede s premičnimi opozorilnimi tablami opozarjajo na sobotno zaporo karavanškega predora ter predlagajo obvoz preko Podkloštra na avstrijsko-italijanski meji, Vidma in Trsta ali pirinske avtoceste (A9) ter mejnega prehoda Šentilj.

Vzdolž turske avtoceste (A1) bodo na zaprtje predora ter možna obvoza opozarjali tudi z opozorilnimi označbami nad voziščem. Na cestninski postaji St. Michael na Solnograškem bo delovalo več cestninskih stez kot običajno, sodelavci Asfinaga pa bodo voznikom delili letake z informacijami o zaporah in obvozih v več jezikih.

Na območju razcepa Beljak bodo sodelavci Asfinaga pripravljeni deliti vodo tistim, ki bodo obtičali v prometnih zastojih. Tam in tudi na območju Tur bodo v pripravljenosti tudi avtovleke, ki bodo lahko hitro posredovale v primeru prometne nesreče ali okvare vozila.