KONGRES IDS

Mesca obtožili prevare

Simon Rosc
24. 7. 2016, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ali bo Združena levica vendarle postala tudi dejanska politična stranka? Kot vse kaže, bo. Luka Mesec naj bi uspel dobiti večino na dopisnem kongresu, a mu nasprotniki očitajo nečedne posle.

STA
Mescu že drugič očitajo nedemokratične metode za dosego glasovalne večine.

Po natanko petih mesecih od prvega poskusa je Iniciativi za demokratični socializem (IDS) uspelo izpeljati dopisni kongres. Čeprav bodo uradni rezultati znani šele v ponedeljek, pa naj bi po neuradnih rezultatih slavil Luka Mesec. A s kakšnimi metodami? Pripisujejo mu vse kaj drugega kot demokratičnost.

5 mesecev

so potrebovali v IDS, da so končno izpeljali kongres stranke.

Meščeva zgodovina

Spomnimo, kako so se v začetku aprila v Krškem sestali člani IDS na kongresu. Slednjega so zaradi nesklepčnosti prekinili, pospremljen pa je bil tudi z izbruhi jeze in nasilnih dejanj. Že takrat so se pojavile obtožbe zoper Luko Mesca zaradi za demokracijo precej nenavadnih dejanj, ko naj bi kongres namenoma zavlačevali, da so lahko razglasili nesklepčnost. Kot smo poročali že takrat, vse samo zato, ker je struji Luke Mesca manjkalo glasov in bi mu mesto koordinatorja stranke in večino med izvoljenimi svetniki in svetnicami lahko speljal kdo drug.

Nasprotniki Luke Mesca o metodah, ki naj bi jih uporabili: »To je avtobus demokracija!«

Preobrat med kongresom

Da Luka Mesec posega po nedemokratičnih metodah, pa ga njegovi nasprotniki znotraj stranke obtožujejo tudi po tem kongresu. »To je avtobus demokracija,« se sliši iz ust drugače mislečih. Naj pojasnimo, za kaj točno gre: tik pred kongresom naj bi Meščeva struja množično včlanjevala nove (družinske) člane v IDS, da bi si na ta način zagotovili zadostno podporo na kongresu. Stranka naj bi sicer nato določila datum 12. junij, ki je pomenil mejnik v sodelovanju na kongresu (vsi včlanjeni po tem datumu niso smeli glasovati). A se je med kongresom, ko je bila najvišja instanca znotraj IDS kongres stranke, zgodil preobrat. Svet stranke, čeprav takrat ne bi smel odločati o ničemer, je namreč dovolil glasovanje tudi kasneje pridruženim članom. Rezultat naj bi bil po mnenju nasprotnikov v prid Mescu ravno zaradi tovrstnih »nečednih« dejanj. Ob tem je treba poudariti, da svet stranke podpira politiko Luke Mesca. Ni pa prvič, da se v IDS gredo »avtobus demokracijo«. Podobno naj bi se zgodilo že aprila pred prvim poskusom kongresa, le da naj bi se po navedbah naših virov množično včlanjevanje dogajalo s strani nasprotnikov Luke Mesca.

Mediaspeed
Violeta Tomič in Luka Mesec naj bi se zavezala k združitvi stranke, kar je pogoj za vstop v Evropsko levico.

Zaveza Mesca in Tomičeve

In kaj pravzaprav je tisto, kar znotraj IDS ustvarja razkol? Gre za združitev vseh štirih frakcij Združene levice (ZL), TRS, DSD, IDS in 4. skupine, v eno skupno stranko. Luka Mesec in poslanska skupina ZL sta temu naklonjena, po njihovih besedah predvsem zato, ker se na ta način lažje udejanjajo ideje, za katere se kot politična organizacija zavzemajo. Gre torej za vprašanje, ali bo Združena levica združena tudi pod isto streho ali samo v svojih idejah. V ozadju pa naj bi bila še zaveza Mesca in Violete Tomič, da se stranka združi, ker je to pogoj za vstop v Evropsko levico.

Izstopi iz IDS

Takoj po dopisnem kongresu pa naj bi iz IDS zaradi vsega omenjenega izstopilo kar nekaj vidnih članov stranke. A če pogledamo z distance, je pač tako, da lahko stranka nemoteno deluje le, če imajo vsi znotraj nje isti cilj. Tovrstni izstopi tako za zmagovalno ekipo z Mescem na čelu lahko pomenijo neke vrste očiščenje balasta, ki bi jih v nasprotnem primeru lahko vlekel k tlom. Ob tem lahko vzporednico povlečemo z združitvenim kongresom stranke LDS leta 1994. Tudi takrat so številni odhajali iz stranke, a na koncu je bila uspešna zgodba le tista pod vodstvom Janeza Drnovška in njegove ekipe. O dogajanju smo spraševali tudi neposredno IDS, a so nam sporočili, da bo Luka Mesec na naša vprašanja odgovoril v ponedeljek.