VARNOSTNI SVET

Türk odlično na poti do vrha OZN

Žiga Kariž
23. 7. 2016, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V prvem poskusnem glasovanju za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN je največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres, le malo več kot nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk na drugem mestu.

Twitter
Türk ima po javni predstavitvi dober občutek, a pot je še dolga, opozarja.

Za položaj generalnega sekretarja OZN se poteguje 12 kandidatov, med katerimi je polovica žensk. Izbrali ga oziroma jo bodo v Varnostnem svetu, a pred dokončnim glasovanjem bodo izvedli več poskusnih glasovanj, na katerih imajo člani Varnostnega sveta tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožijo lahko »se spodbuja«, »se ne spodbuja« ali pa »brez mnenja«. V skladu z ustanovno listino ZN mora Varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti Generalni skupščini ZN v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna, vendar pa pri poskusnih glasovanjih negativno mnenje stalne članice še ne pomeni avtomatičnega konca kandidature.

Novi generalni sekretar OZN naj bi bil izbran do novembra.

Na prvem glasovanju je Anotnio Guterres prejel 12 ocen »se spodbuja«, Türk pa je, po besedah neimenovanega diplomatskega vira, od 11 od skupno 15 članic Varnostnega sveta prejel oceno »se spodbuja«, od dveh »se ne spodbuja«, dve pa sta bili »brez mnenja«.

Izjemno dober začetek

Izid po besedah Türka sicer ni povsem nepričakovan, saj so se, kot je dejal, »v zadnjih dneh nabirale vesti, da utegne priti do zelo dobrega rezultata«. »Je pa izjemno dober in mislim, da mora biti Slovenija s tem zelo zadovoljna,« je dodal. Po njegovih besedah je treba zdaj najprej »oceniti prehojeno pot in se nato dogovoriti za razumen in odgovoren način mednarodnega delovanja v diplomaciji z najvišjimi predstavniki naše države«.

Danilo Türk, kandidat za generalnega sekretarja OZN: 

"Treba se je dogovoriti za razumen in odgovoren način mednarodnega delovanja v diplomaciji z najvišjimi predstavniki naše države." 

Zadovoljna predsednika

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je zadovoljen z zelo uspešno in prepričljivo kampanjo nekdanjega predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka. Meni, da gre uspeh pripisati predvsem njegovim bogatim izkušnjam diplomata in funkcionarja v OZN ter verodostojnosti njegovih predstavitev. Po mnenju Mira Cerarja so k Türkovemu uspehu pripomogli tako odličen kandidat kot dejavnosti slovenske vlade. Odličen rezultat je dodatna spodbuda vladi za nadaljnjo odgovorno in odločno podporo Türkovi kandidaturi za generalnega sekretarja ZN, pravi Cerar.

Kako podpreti Türka?

Naš kandidat torej pričakuje podporo, in kot kaže, jo bo tudi dobil. A kaj to pomeni? Nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je bil v izjavi za spletni portal Siol zelo neposreden: Türk pričakuje finančno podporo. Borut Pahor je v izjavi povedal, da sta se s Türkom že dogovorila. Predsednik države mu bo pomagal s pogovori z voditelji držav. Kot smo zapisali, pa se Cerar zavzema za odgovorno podporo. Vprašanje je, kakšna je neodgovorna podpora.

Hrvaški bumerang

Medtem ko smo pri nas navdušeni in prepričani, da smo na dobri poti, da nam bo uspel veliki met, pa imajo manj razlogov za navdušenje naši sosedi. Hrvaška predstavnica Vesna Pusić je po podatkih neimenovanega diplomatskega vira prejela kar 11 predlogov, naj od kandidature odstopi. Hrvaški mediji o tem polomu skorajda ne poročajo. Pusićeva je v zadnjem letu večkrat javno izrazila stališče, da Hrvaška ne bo spoštovala arbitražnega sporazuma, veljavne mednarodne pogodbe, Hrvaška pa je ob begunski krizi poteptala vse sklenjene diplomatske odgovore in težko si je predstavljati, da bi jo podprla mednarodna diplomatska skupnost.