Žalovanje

Policijo pretresla nasilna smrt kolega

M.K./STA
29. 6. 2016, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na policiji in MNZ so zaradi smrti policista po današnjem napadu pri Brežicah pretreseni, sindikalisti v policiji pa se bojijo, da bo le še huje.

sta
Črna Zastava na Policijski postaji Brežice.

Po besedah namestnice generalnega direktorja policije Tatjane Bobnar so v policiji pretreseni in šokirani, saj so ponovno soočeni z najhujšo izgubo, ki se lahko zgodi v policiji. Znova so namreč izgubili sodelavca, ki je zjutraj šel na delovno mesto, da bi pomagal ljudem, je dejala.

sta
Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar in direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin.

Zato s svojci in kolegi umrlega policista delijo jezo zaradi tega krivičnega in nedopustnega dejanja.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je družini, svojcem in sodelavcem umrlega policista prav tako izrekla iskreno sožalje. Kot so sporočili z ministrstva, jih je vest globoko pretresla.

Ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in v kako nepredvidljivih situacijah se lahko policisti znajdejo pri svojem delu. Zato se moramo vsi skupaj zavedati pomembnosti njihovega poslanstva in nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Kot so dodali, bo ministrica še naprej vlagala maksimalne napore v izboljšanje kadrovskega, materialnega in finančnega stanja v policiji.

Sindikata opozarjata na nevarnost poklica policista

Tudi policijska sindikata sta nasilno smrt policista pospremila z izrazi sožalja družini, svojcem in sodelavcem. V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so poudarili, da je vsak napad na policista zavržno dejanje, vredno obsodbe. "Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje," pa je dodal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič.

Današnji dogodek je dokaz, da se dela policistov ne da primerjati z delom uradnika, in sicer zaradi njegove izpostavljenosti in kontakta, ki ga ima z ljudmi, je dodal. Na vprašanje, ali so policisti dovolj opremljeni, da lahko oprema prepreči najhujše, pa je odgovoril, da pri takšnih zahrbtnih napadih, kot je bil današnji, tudi oprema ne more veliko pomagati.

Tudi v SPS opozarjajo, kako nevaren je poklic policista in s kakšnimi situacijami se podcenjeni slovenski policist vsakodnevno srečuje pri zagotavljanju varnosti državljanom. Policiste, ki so s svojim delom in nalogami vsakodnevno izpostavljeni nevarnostim, pa so pozvali, naj bodo pri svojem delu skrajno previdni in naj v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost.

SPS, čigar član je bil umrli policist, bo svojcem nudil vso pomoč in podporo, so še zagotovili.

Na seznamu umrlih že šest policistov

Po današnjem napadu z nožem se črni seznam policistov, ki so umrli med svojim delom, podaljšuje. Na njem je že šest policistov, kar trije so umrli v zadnjih dveh letih. Skupno so od osamosvojitve Slovenije zaradi napada umrli štirje policisti, enemu je pri reševanju ponesrečenca spodrsnilo, drugega je pri zasledovanju vlomilca izdalo srce.

Ob danes preminulem Damirju Golobiču so to še: Jakob Ornik, policist Policijske postaje Tolmin (Policijska uprava Nova Gorica), ki mu je 1. januarja 1993 pri reševanju udeleženca v prometni nesreči zdrsnilo na pomrznjenih in z listjem pokritih tleh, da je omahnil preko previsa v globino, Anton Lipovac, stalni dežurni policist na Policijski postaji Kočevje (Policijska uprava Ljubljana), ki ga je 20. novembra 1997 v prostorih policijske postaje ustrelil občan, Mitja Capuder, policist Policijske postaje Koper (Policijska uprava Koper), ki je 6. januarja 2009 umrl zaradi zastoja srca, medtem ko je zasledoval osumljenca vloma, Damjan Kukovič, policist Policijske postaje Litija (Policijska uprava Ljubljana), ki ga je 22. avgusta 2014 pri kontroli prometa ustrelil voznik v postopku, umrl pa je tri dni kasneje, in Igor Mauser, policist Policijske postaje Ljubljana Vič (Policijska uprava Ljubljana), ki je življenje izgubil po tem, ko se je 4. julija 2015 storilec s svojim vozilom namerno zaletel v policijsko vozilo.

Letos do 25. junija je policija sicer zabeležila skupaj 67 napadov na policiste, v katerih je bilo napadenih 100 policistov. V tem obdobju je bilo v postopkih uporabe prisilnih sredstev zaradi napadov nanje poškodovanih 19 policistov, kažejo statistični podatki policije.

Lani je bilo napadenih 279 policistov, v letih 2011 in 2012 pa je bilo napadov čez 500. Bobnarjeva pravi, da so napadi na policiste sicer vse bolj kruti in se vse večkrat dogajajo iz maščevanja. Zato svoje predloge za spremembo zakonodaje ne podajajo, ker bi si želeli policijsko državo, ampak da bi zagotovili varnost tako policistom kot državljanom.