Državno premoženje

Dragonja predlaga revizijo v Luki Koper

M.K./STA
24. 6. 2016, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je danes še enkrat priznal napako, da je na petkovi seji komisije za nadzor javnih financ navajal neaktualne podatkov o donosu na kapital Luke Koper. Obenem pa je pozval k preveritvi več vidikov delovanja Luke, med drugim upravljanja javne infrastrukture in izvajanja koncesijske pogodbe.

STA
Metod Dragonja je prepričan, da bi morala Luka Koper svoj dividendni donos podvojiti.

Dragonja je bil zadnje dni tarča kritik, ker je minuli petek na seji komisije za nadzor javnih financ navajal podatke o donosu na kapital iz obdobja med letoma 2011 in 2013. Takrat je bil povprečni donos na kapital 2,5 odstotka, a se je do letošnjega prvega četrtletja zvišal na 15,4 odstotka.

Odgovornost za napačne izjave je ta teden sprejel že v kratki izjavi za TV Slovenija, tokrat pa so s finančnega ministrstva poslali tudi njegovo izjavo za javnost. "Zavedam se, da sem storil napako z navajanjem neaktualnih podatkov na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Vendar hkrati podarjam, da nisem imel namena manipulirati s podatki in zavajati javnosti," je zapisal Metod Dragonja.

Vse izjave so po njegovih besedah sledile cilju izboljšanja upravljanja z državnim premoženjem in da se Luka Koper naprej uspešno in dinamično razvija, hkrati pa prispeva več državi. Še vedno je prepričan, da bi morala Luka Koper svoj dividendni donos podvojiti.

"S tako izraženim pričakovanjem sem očitno prestopil polje nedotakljivosti podjetja. Vodstvo Luke Koper si še vedno predstavlja, da si cilje lahko postavlja družba sama in da za njih določbe strategije upravljanja podjetij v državni lasti ne veljajo," je komentiral državni sekretar.

V javnosti je po njegovih besedah v celoti prezrto ostalo opozorilo, da Luka Koper "že daljše obdobje sistematično krši koncesijsko pogodbo z državo in nepregledno in neustrezno izkazuje vlaganja v javno infrastrukturo ter vrednost teh vlaganj".

Zato računskemu sodišču javno predlaga, da izvede revizijo upravljanja javne infrastrukture v Luki Koper in izvajanja koncesijske pogodbe. Delničarjem Luke ob tem predlaga, da na prihajajoči skupščini postavijo vprašanja, povezana s stroškovno učinkovitostjo družbe. Inšpektoratu za delo in finančni upravi pa predlaga, da preverita obseg zaposlovanja v Luki Koper preko espejev in po njegovih besedah sistematično izogibanje plačevanja davkov in prispevkov.