Nož v hrbet

Janšo zapustil tudi Primc

Simon Rosc
22. 6. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kot kaže, Janšev politični imperij ni več tako trden, kot je bil nekoč. Po zapuščanju političnih partnerjev in vidnih članov stranke so politične tvorbe in posamezniki vse glasnejši, ko gre za nasprotovanje predsedniku SDS. Oglasila sta se tudi Peterle in SLS.

STA
Ali se je Janez Janša, predsednik SDS, uštel pri seštevanju svojih političnih partnerjev?

Pred leti smo opazovali preoblikovanje levega političnega pola. Nastajale so nove politične stranke, ki so bile tudi uspešne na volitvah, a so kmalu zatem klavrno pristale na dnu podpore volivcev. Zdaj se zdi, da opazujemo preoblikovanje desnega političnega prostora. A če se je zdelo, da zadevo obvladuje Janez Janša, se je zdaj, kot kaže, njegov imperij začel rušiti.

NAJPREJ JE ODLETEL SATELIT

Se še spomnite, ko je Nova Slovenija počasi capljala za SDS, prikimavala vsem njenim potezam, pridno dvigovala roke za skupne predloge v državnem zboru in ploskala Janševim govorom? Že dolgo ni več tako. Ljudmila Novak je stranko popeljala na svojo pot in za zdaj uspešno krmari na desnici ter drži svoj delež volivcev. V NSi opozarjajo tudi na nekoliko nenavaden način videnja desnice, pri čemer bi glavno vlogo imela SDS, ostale stranke pa bi ji samo pridno sledile. »Desnica mora biti bolj demokratična,« je bil stavek Novakove aprila na Trgu republike v Ljubljani na zborovanju z naslovom V obrambo Slovenije, ki ji je prinesel izžvižganje in močno neodobravanje podpornikov Janeza Janše.

sta
Ljudmila Novak je bila prva, ki je NSi – nekdaj Janšev satelit – obrnila vstran od SDS.

ODŠLI SO VIDNI ČLANI

Poleg NSI so stranki oziroma njenemu vodji kmalu začeli hrbet obračati tudi vidni člani SDS. Spomnimo se samo izstopa Dimitrija Rupla, ki je odšel zaradi notranjih razprtij pri sodelovanju v strankinem strokovnem svetu. Tudi Dragutin Mate je šokiral s svojim odhodom in izjavo, s katero je pospremil svojo odločitev: »Odhajam zaradi pešanja notranje demokracijeŽiga Turk je na primer izstopil iz vseh organov v stranki, v izstopni izjavi pa je zapisal, da je v politiki človek vedno razpet med lastnim razmišljanjem ter mnenji, navodili in dejanji ekipe, v kateri sodeluje. Zadnja dva izstopa, ki sta najbolj odmevala, pa sta nedvomno izstop moralne avtoritete SDS Vere Ban, ki jo je motilo predvsem avtokratsko vodenje stranke in deljenje, ki ga Janša povzroča pri Slovencih. Prav zato je ob izstopu dejala, da vendarle en človek sam ne more vsega vedeti in znati. »Enkrat je treba reči bobu bob,« je še pristavila. In zadnji med njimi, izstop poslanca Andreja Čuša, ki je ob izstopu dejal, da bo poslanska skupina SDS veliko uspešnejša takrat, ko bodo njeni poslanci v večji meri tekmovali v iskanju boljših rešitev v korist razvoja Slovenije in v manjši meri, kdo bo bolj poslušen predsedniku.

STA
Lojze Peterle je izstopil iz predsedstva VSO zaradi nestrinjanja s kazenskimi ovadbami.

PETERLE SE JE UPRL

Potem ko je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) po 25 letih vložilo kazenske ovadbe zoper štiri nekdanje člane predsedstva republike, je predsedstvo slednjega prav zaradi tega zapustil Lojze Peterle.

Lojze Peterle, evropski poslanec: »Če bi me nekdo vprašal za mnenje, bi rekel ne na prazničen trenutek in ne po 25 letih

VSO je Milana Kučana, Dušana Pluta, Cirila Zlobca in Matjaža Kmecla ovadilo zato, ker so februarja 1991 sopodpisali deklaracijo za mir, s katero so podpisniki ob upoštevanju prehodnega obdobja zahtevali Slovenijo brez vojske in vojaške industrije. V VSO so ob vložitvi ovadbe izrazili prepričanje, da so podpisniki s tem tik pred osamosvojitvijo zahtevali hitro in enostransko razorožitev Slovenije. Maja je VSO Kučana ovadilo tudi zato, ker kot predsednik predsedstva ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe. Kot je dejal evropski poslanec, se ne strinja z načinom, kako je bila na VSO sprejeta odločitev o vložitvi kazenske ovadbe. »V odločanje nisem bil vključen, pač pa sem za to zadevo izvedel iz medijev,« je dejal in dodal, da ne želi dajati imena za zadeve, na katere nima vpliva. Na vprašanje, ali se strinja z vložitvijo ovadbe, je odgovoril: »Če bi me nekdo vprašal za mnenje, bi rekel ne na prazničen trenutek in ne po 25 letih.« Peterle je s tem obrnil hrbet Janezu Janši, ki VSO obvladuje prek njihovega predsednika Aleša Hojsa, ki je Janšev zvesti podpornik, kar je že dokazal s preteklimi dejanji.

STA
Marko Zidanšek, predsednik SLS, je včeraj presenetil z izjavo, da stranka ne bo sodelovala na Janševi proslavi.

SLS o sodelovanju na proslavi SDS: »V SLS ne bomo sodelovali pri nobeni proslavi, ki poglablja nesoglasja v političnem prostoru in na kateri se vnaprej ve, kdo bo požel aplavz in komu se bo žvižgalo.«

SLS ZARILA NOŽ V HRBET

Včeraj pa je kot strela z jasnega Janezu Janši nož v hrbet zarila še SLS. Odrekli so se sodelovanju pri proslavi v organizaciji SDS, z besedami: »V SLS ne bomo sodelovali pri nobeni proslavi, ki poglablja nesoglasja v političnem prostoru in pri kateri se vnaprej ve, kdo bo požel aplavz in komu se bo žvižgalo. To ni demokracija, ampak posmeh demokraciji. Če predsednik SDS Janez Janša meni, da je ustanavljanje satelitskih strank nekaj dni pred 25. obletnico države obogatitev političnega pluralizma in pot k zmagi desne sredine na naslednjih volitvah, se z njim ne strinjamo.« Dodali so še, da v SLS niso usmerjeni v preteklost, temveč izključno v prihodnost, »v naslednjih 25 let«.

Dimitrij Rupel, Vera Ban in Dragutin Mate. Vsi vidni člani so stranko zapustili zaradi nestrinjanj z njenim vodenjem.

JANŠO ZAPUŠČA TUDI PRIMC?

Da pa bo mera polna, sicer še neuradno zdaj hrbet Janši obrača tudi njegov dosedanji zvesti podpornik Aleš Primc. Kot smo poročali prvi že pred več kot pol leta, je bil že v času referendumov edini Primčev namen vstop v politiko. Skozi zbiranje referendumskih podpisov si je zagotovil veliko bazo potencialnih podpornikov, da se bo na volitve lahko podal samostojno. V SDS so računali na nekakšen nov satelit, ki so ga izgubili s tem, ko NSi to ni želela več biti. A kot kaže, se je Janša ob tem izračunu močno uštel. Načrt je namreč bil, da Primčeva stranka glasove spelje Novi Sloveniji, a zdaj kaže, da ne bo tako, temveč da bi Primčevi volivci kvečjemu odžrli volivce Janševi stranki in tako dosegli celo višji rezultat od pričakovanega. Prav zaradi tega naj bi zdaj Primc razmišljal o povsem svoji poti, brez vpliva SDS. Postavlja se vprašanje, kako dolgo bo Janšev desni politični imperij še zdržal pritiske in kdaj se bo zrušil pod težo boja za oblast na desnici.