Na vrsti je minister Gašperšič

S pritiski, menjavami in drugim tirom si je prislužil interpelacijo

T.L./STA
21. 6. 2016, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čuš po pogovoru z nekaj poslanci verjame v uspeh interpelacije zoper Gašperšiča.

Grega Wernig / M24.si
V nekem trenutku moraš reči, da nočeš več biti kmet na šahovnici, pravi nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš.

Po oceni nepovezanega poslanca Andreja Čuša je infrastrukturni minister Peter Gašperšič izgubil nadzor nad področjem, za katerega je odgovoren. Zoper ministra je spisal interpelacijo, v kateri mu očita politično kadrovanje in vršenje pritiska. Čuš po pogovorih z nekaj poslanci verjame, da bo za vložitev interpelacije zbral potrebnih deset podpisov.

Večni projekti

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavil Čuš, mu kot mlademu in samostojnemu poslancu ni vseeno za področje infrastrukture, nova delovna mesta in gospodarsko rast. "Kot poslanec sem tudi sit infrastrukturnih projektov, ki so večni. V praksi se z njimi ne dogaja nič, po drugi strani pa imamo veliko projektov, kjer imamo aneks na aneks in seveda izkoriščanje davkoplačevalskega denarja," je ob predstavitvi interpelacije dejal Čuš.

Drugi tir in visoke besede o etiki 

Pripravil jo je zaradi stališč in delovanja ministra, s čimer po besedah poslanca pod vprašaj postavlja gradnjo drugega tira med Divačo in Koprom in tako ogroža vitalne interese Slovenije.

"Prav tako sem se za interpelacijo odločil zaradi visokih besed o etiki in morali, po drugi strani pa političnih pritiskov in političnega kadrovanja v primeru Darsa," je dodal. Neuspešno in problematično je po njegovih besedah izpadel tudi projekt elektrifikacije in posodobitve proge Pragersko-Hodoš.

Pritiski na Luko Koper

Med razlogi za interpelacijo je izpostavil še zadnje politične pritiske v Luki Koper. Pri tem je navedel očitke o pritiskih na račun ministra s strani prve nadzornice Luke Koper Alenke Žnidaršič Kranjc. Slednja je Gašperšiča obtožila pritiskov nanjo naj zamenja predsednika uprave Luke Dragomirja Matića.

Čuš je povzel tudi vsebino koalicijske pogodbe, ki govori, da je poslanstvo politike in države v prvi vrsti razvojno usmerjeno. "Zagotovo je vprašanje razvoja Luke Koper ključnega pomena za Slovenijo, a vladajoča koalicija in tudi minister v dveh letih niso storili nič," je bil oster.

Gašperšič je po njegovem mnenju tudi odgovoren za nepopolno vlogo februarja 2015 za sofinanciranje drugega tira. S tem smo po mnenju Čuša izpadli neverodostojni v mednarodni skupnosti in tudi pri prijavah na naslednje razpise. "Po dveh letih je jasno, da deluje v nasprotju z vitalnimi interesi Slovenije, ker po tem času nimamo ne strategije, ne vizije in ne načrtov, kako naprej," je še dejal nekdanji poslanec SDS.

Čuš je v zadnjih urah nagovoril kar nekaj poslancev in imel nekaj sestankov, pripravljen pa je sprejeti tudi druge predloge in sodelovanje. Večino aktivnosti sicer načrtuje še v današnjem popoldnevu, glede na odzive pa pričakuje, da bo uspel zbrati zadostno število podpisov. Potrebuje jih sicer deset.