Pred žametno revolucijo

Odkrili dnevniške zapiske Vaclava Havla

M.K./STA
21. 6. 2016, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Češkem so odkrili doslej nepoznane dnevniške zapiske nekdanjega češkega predsednika in disidentskega literata Vaclava Havla. V njih opisal pet mesecev, ki jih je leta 1977 prebil v zaporu.

Profimedia
Vaclav Havel (1936-2011) je od 60. let minulega stoletja dalje objavil na ducate iger, knjig in političnih esejev, ki so poželi tudi mednarodno priznanje.

Zapiski naj bi oktobra, ob 80-letnici Havlovega rojstva, izšli v knjižni obliki.

Dnevniške zapiske je našel vnuk pisatelja Zdeneka Urbaneka (1917-2008) v zapuščini svojega dedka, Havlovega prijatelja. "Najprej sem mislil, da sem našel dnevnik svojega dedka, saj sta imela oba zelo podobno pisavo," besede Urbanekovega vnuka Davida Duseka. Kot je še povedal, je nanje naletel po naključju med pospravljanjem stanovanja.

V zapiskih je mogoče najti tako Havlove njegove načrte za čas, ko bo spet na prostosti, kot ideje za bodoče drame, v njih pa je pisal tudi o psihofarmatikih, ki so jih v zaporu dajali nasprotnikom režima.
Havel je leta 1989 vodil žametno revolucijo in decembra istega leta postal predsednik tedanje Češkoslovaške, nato pa januarja leta 1993 predsednik Češke republike, po razpadu države na Češko in Slovaško. Zadnji mandat je končal februarja leta 2003.

V boj proti komunističnemu režimu se je aktivno vključil po zatrtju praške pomladi leta 1968 in postal soavtor manifesta človekovih pravic Listina 77. Ta je zaznamoval začetek opozicijskega gibanja v državi, Havel pa se je zaradi njega znašel v nemilosti oblasti. Te so ga večkrat tudi zaprle.