Pustolovski park

Domačina poskrbela za adrenalin

Gabrijel Toplak
1. 6. 2016, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pod tamkajšnjim gradom poslej obratuje pustolovski park s tremi progami na višini, eno od njih pa so posebej prilagodili tudi za otroke. Zaščitni znak parka je zmaj.

Gabrijel Toplak
Celotna preizkušnja v pustolovskem parku je ves čas v zraku in od posameznika zahteva precej spretnosti in poguma.

Vurberk v občini Duplek, kjer se v poletnem času na grajskem dvorišču vsak vikend odvijajo številne prireditve, vsako tretjo soboto v juniju pa tudi vseslovenski festival narodnozabavne glasbe, je nedolgo nazaj postal bogatejši za pustolovski park s tremi progami na višini, ki nudi nepozabno doživetje v naravi za vso družino. Eno od prog pa so posebej prilagodili celo za otroke.

Obiskovalci na 30 različnih elementih preizkušajo predvsem lastne ravnotežnostne in športne zmogljivosti. 

STAREJŠI OD PET LET

Kot sta povedala idejni vodji Miha Rojko in Primož Kramberger, sicer domačina, je pustolovski park ugledal luč sveta po dveh mesecih sodelovanja s strokovnjaki, trenutno je za »pustolovce« odprt samo ob koncih tedna in namenjen starejšim od pet let, ki se ne bojijo višine, ne glede na športno pripravljenost. »Tistim, ki pa imajo strah pred višino, zagotavljam, da ga bodo tukaj premagali. Park je varen, saj imamo poseben sistem vpenjanja v varnostno jeklenico, udeleženci pa so ves čas pripeti na žico,« je pojasnil Kramberger in dodal, da sta v parku ves čas prisotna strokovno usposobljena inštruktorja.

Gabrijel Toplak
Urejen imajo poseben sistem vpenjanja v varnostno jeklenico, zato so udeleženci ves čas pripeti na žico in pod budnim očesom inštruktorja.

RAVNOTEŽJE IN ŠPORTNE ZMOGLJIVOSTI

Med drevesnimi debli je obiskovalcem na voljo 30 različnih elementov, v katerih po besedah Krambergerja preizkušajo predvsem lastne ravnotežnostne in športne zmogljivosti. »Pri vajah največ delajo roke in noge, seveda je pomembna tudi glava,« pove Kramberger. Najvišja točka pustolovskega parka je na 13 metrih, najnižja – otroška – je na približno treh metrih, srednja pa med petimi in osmimi metri.

Gabrijel Toplak
Poskrbljeno je tudi za najmlajše obiskovalce, ki si še ne upajo »v višine«; tako se lahko preizkusijo v lovljenju rib, kar od njih zahteva predvsem mirno roko in natančnost.

RAZMIŠLJAJO O KINU

Rojko dodaja, da bo pustolovski park v času počitnic odprt že od srede naprej, na voljo pa bo tudi za organizacijo rojstnih dnevov ali »team buildingov« oziroma programov, ki spodbujajo timsko delo. »Imamo tudi program za najmlajše, ki si še ne upajo na višino in raje ostanejo na tleh. Zanje smo pripravili streljanje s fračo na jezne vurberške kure, imamo navidezni ribnik, kjer lahko z posebno ribiško palico lovijo ribe, iz lesa smo izdelali avtocesto, na voljo sta igri človek ne jezi se in križci - krožci,« pojasni Miha Rojko, ki pa razmišlja že za naprej. Pravi, da sta si s Primožem v letošnjem poletju zamislila na območju pustolovskega parka predvajanje filmov na velikem platnu. »Ker gre za območja gozda, bomo v večernih urah, ko bo že tema, predvajali zgolj grozljivke,« je sklenil Rojko.

Gabrijel Toplak
Idejni vodji vurberškega pustolovskega parka (od leve) Primož Kramberger in Miha Rojko, ki ga po njunih besedah ščiti zmaj, po katerem je Vurberk dobil ime.