Prestižno in arhivsko

Trump premierju podaril 3000 evrov vredno darilo

T.L.
1. 6. 2016, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Šef diplomacije Dačić, ki je tudi prejel darilo, ni imel pojma, kaj drži v rokah.

Arhiv Svet24
Donald Trump in Melania.

Donald Trump je premieru Srbije Aleksandru Vučiću in podpredsedniku vlade Ivici Dačiću podaril prestižno darilo. Gre za steklenico vina petrus letnik 1966, njena cena se vrti okoli 3000 evrov, poroča srbski Alo. zanimivo pa je, da Dačić, ki ni najboljši poznavalec vin, sploh ni vedel, kaj je dobil v dar od milijarderja in mu je "oči odprl" šele Vučić. 

In kako se je zgodba odvijala? Dačić se je menda med enim od obiskom v ZDA sestal tudi s Trumpom, s katerim sta menda delita tudi osebno prijateljstvo, in ob priložnosti je milijarder podaril dve steklenici prestižnega vina petrus njemu in Vučiću, ki sicer ni bil poleg. 

Ni imel pojma, kaj drži v rokah

Šefu srbske diplomacije pa sploh ni bilo jasno, kaj drži v rokah, ampak ga je o vrednosti darila podučil šele Vučić, ki je strasten zbiratelj dobrih vin. 

Youtube
Petrus je med poznavalci vin zelo cenjen.

"Dačić je prinesel steklenico vina Aleksandru Vučiću in mu povedal, da gre za Trumpovo darilo. Premier je bil presenečen nad gesto ameriškega predsedniškega kandidata in je takoj vprašal Dačića, ali ve, koliko stane to vino. Dačić tega ni vedel, šele ko mu je Vučić povedal ceno vina, je šele priznal, da je bil tudi on deležen enakega darila. Vino so nato shranili v zbirko daril, ki jih dobijo člani kabineta," je za Alo povedal dobro obveščeni vir

Dačić je za Alo potrdil navedbe in povedal: "Da, moj prijatelj Trump mi je poklonil steklenico vina, ki je moj letnik, in še eno za Vučića. Res nisem vedel, koliko je vino vredno, to mi je povedal šele Vučić, ko sem mu predal darilo iz Amerike. Ko sem videl Vučičev izraz na obrazu in vprašanje: 'Ali veš, koliko je to vredno?', mi je bilo vse jasno," je Dačić povedal za Alo.

Cene arhivskega vina petrus iz francoske pokrajine Bordeauxja so denimo se leta 2014 gibale med 2500 in 2800 ameriškimi dolarji.