Nevrološka klinika

Skopi odzivi na ovadbo zdravnic zaradi malomarnega zdravljenja

M.K./STA
31. 5. 2016, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje, zdravniška zbornica in ljubljanski UKC so precej skopi v odzivih na ovadbo dveh zdravnic, ki naj bi bili zaradi malomarnega dela odgovorni za smrt bolnika sprejetega na nevrološko kliniko novembra leta 2014, in je nekaj dni pozneje umrl. Domneveno, zaradi napak pri oživljanju.

STA
Nevrološka klinika od medicinskih sester zdaj zahteva vračilo preveč izplačanih plač.

Kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper dve zdravnici z ljubljanske nevrološke klinike. Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so kriminalisti preiskovali domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika. Ugotovili so, da je bolnik umrl zaradi ravnanj zaposlenih, ki so bila v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Ljubljanski kriminalisti so na podlagi dokumentov, ki so bili 20. maja 2015 objavljeni v medijih, pričeli zbirati obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Dokumenti so razkrivali domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika na nevrološki kliniki, so zapisali na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

V sedaj končani preiskavi so ugotovili, da so bolnika v začetku novembra 2014 sprejeli na zdravljenje na nevrološko kliniko, kjer je v nekaj dneh umrl. Preiskava je pokazala, da je do njegove smrti prišlo zaradi ravnanj zaposlenih v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Kriminalisti so v preiskavi utemeljili sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Zoper dve zdravnici so podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Zbornica za zdaj ne bo uvedla izrednega nadzora

Zdravniška zbornica je ob tem sporočila, da za zdaj ne bo uvedla izrednega strokovnega nadzora nad ravnanji zdravnic. Izvedenska mnenja, ki jih pridobijo organi pregona, imajo veliko večjo dokazno težo kot nadzor zbornice, zato v tem trenutku ni potrebe po podvajanju preiskave, je odločitev pojasnil predsednik zbornice Andrej Možina.

Ob tem je v izjavi za novinarje opozoril tudi na težke razmere, ki vladajo na nevrološki kliniki, posebej po tistem, ko je tam izbruhnil primer Radan. Zaposleni na kliniki so v neke vrste stiski, saj zaradi različnih sumničenj težko opravljajo svoje delo, je dejal. Prav tako se klinika srečuje s pomanjkanjem zdravnikov, je opozoril.

Kriminalist: Postopka oživljanja ni bilo mogoče pravočasno opraviti 

Valter Zrinski iz sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana je za POP TV pojasnil, da so nepravilnosti ugotovili pri premeščanju bolnika z oddelka za intenzivno terapijo na negovalni oddelek, kjer pa bolnik glede na naravo svoje bolezni ni imel neprekinjenega medicinskega nadzora. Pri bolniku je prišlo do zastoja dihanja in posledično smrti, ker pa stalnega nadzora ni imel, tudi ni bilo mogoče pravočasno opraviti postopka oživljanja. Tudi ta sicer ni potekal brez zapletov. Prav tako je bil sporen odstop od obdukcije.
Za očitano kaznivo dejanje je po besedah Zrinskega zagroženo od enega do osmih let zaporne kazni. Kot je še pojasnil, v preostalih primerih, ki so jih preiskovali na kliniki, sumov niso utemeljili.

Ob izbruhu afere Radan je sicer POP TV pridobil dokumente, ki so med drugim razkrivali, da je ena od zdravnic običajno mirno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se bolnik duši. To naj bi počeli še dve njeni kolegici.

Interni nadzor ni pokazal nepravilnosti

STA
Odstavljena predstojnica Bojana Žvan se je znašla na mestu sobne zdravnice.

Bojana Žvan, ki je bila v času dogodkov predstojnica oddelka, je v sinočnjih Odmevih na televiziji Slovenija dejala, da interni nadzor ni pokazal nepravilnosti, ter potrdila, da je komunikacija med tam zaposlenimi slaba.

"Da pa se je prikrivalo javljanja odklonov, je pa v bistvu dolžnost Kliničnega centra, da ta sistem kakovosti vzpostavi. Da v bistvu v dobrobit pacientov vzpodbuja zdravnike in medicinske sestre, da simulira kakršnekoli dogodke in da v bistvu na ta način svobodno, brez strahu govorijo, ne pa da jih začnejo kriminalisti zasliševat, na eni strani. Na drugi strani, se pa prijavitelja odklonov še celo sankcionira," je povedala Žvanova.