Opeltanje z nadimki

Po "pokvarjeni Hillary" še "gospod Mačo"

T.L./STA
31. 5. 2016, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Glede na nadimke, s katerimi se obmetavajo kandidati za predsedniške nominacije, bi lahko sklepali, da spremljamo hollywoodski akcijski film in ne predsedniške dirke.

Reuters
Trump je Sandersa, ki tekmuje za demokratsko predsedniško nominacijo s Hillary Clinton, imenoval "nori Bernie".

Kandidat za predsedniško nominacijo ameriških demokratov Bernard Sanders še naprej izziva republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa na javno debato, pri čemer je za milijarderja, ki je znan po delitvi vzdevkov političnim nasprotnikom, našel novo ime. To je "gospod Mačo".

Trump je Sandersa, ki tekmuje za demokratsko predsedniško nominacijo s Hillary Clinton, imenoval "nori Bernie", za Clintonovo trenutno uporablja "pokvarjena Hillary", prej pa je med drugim teksaškega senatorja Teda Cruza imenoval "lažnivi Ted", senatorja iz Floride Marca Rubia pa "mali Marco".

Sanders je v ponedeljek v Kaliforniji svoje podpornike spomnil, da je Trump najprej sprejel njegov izziv na javno debato, potem ga je zavrnil, nato spet sprejel in nazadnje zavrnil. "Tak velik in pogumen mačo fant. Ja moj Bog, česa se pa boji?" je v Oaklandu povedal Sanders, ki s svojim izzivom Trumpu jezi tudi nekatere demokrate.

Večina voditeljev stranke si želi, da bi prenehal s svojo kampanjo in dovolil poenotenje stranke okrog Clintonove, ki je osvojila tri milijone več glasov volivcev od njega in okrog 270 delegatov. Sanders želi, da t. i. super delegati iz držav, kjer je zmagal, odstopijo od podpore Clintonovi, ki so ji jo dali še pred začetkom strankarskih volitev.

Tudi v tem primeru ne bi prevzel vodstva, vendar pa Sanders vse stavi na Kalifornijo, kjer bodo volili 7. junija, na voljo pa bo okoli 500 delegatov. Večina super delegatov, to je strankarskih veljakov, ki se odločajo po lastni volji, je že izrazila podporo Clintonovi.

Delegati se z volitvami delijo proporcionalno in Clintonova jih bo tudi v primeru poraza osvojila skoraj toliko kot Sanders, ki zaostanka 270 delegatov 7. junija ne more več nadoknaditi, glede na to, da Clintonova vodi ali je skupaj z njim v anketah petih drugih držav, ki bodo imele takrat volitve.

Sanders pravi, da se 7. junija ne bo še nič končalo in bo treba počakati na konvencijo stranke, ki bo konec julija v Philadelphii. Kandidat, ki tarna nad tem, da super delegati podpirajo nasprotnico, sedaj pravi, da jih bo na konvenciji skušal prepričati, naj raje podprejo njega. To bi bil edini način, da jo premaga.

V pogovoru za televizijo CBS je namignil, da bi se to lahko zgodilo zaradi škandala z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte. Notranja preiskava State Departmenta je ugotovila, da je Clintonova s tem kršila pravila, preiskava FBI pa še teče.

Sanders sicer še vedno noče neposredno napasti Clintonove zaradi elektronske pošte, vendar pa pravi, da bi morali delegati na konvenciji o tem dobro razmisliti in ugotoviti, kdo ima največ možnosti, da novembra zaustavi Trumpa. Po njegovem prepričanju njena kampanja nima dovolj energije, njegova pa je polna mladih in navdušenih volivcev.

Reuters
Sanders ima novo imela za Donalda Trumpa.