Portorož nima le rož

Menihi, sonce in sol

snč
4. 6. 2016, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sonce, morje in zdrava mediteranska klima so popoln recept za oddih, ne glede na to, ali nam je ljubše razvajanje ali aktivno raziskovanje. In slovenska obala ima prav vse našteto.

Svet24

Zdraviliško in turistično zgodovino je v teh dneh obogatilo edinstvenih pet hotelskih zvezdic. A zakaj in od kdaj je ravno Portorož tako znamenit zdraviliški (k)raj?

Svet24

Pradavnina

Bilo je pred 42.000 leti, mamuti so se pasli na travniku ob morski obali, iz gozda so jih plašno opazovali severni jeleni in oprezali za jamskimi levi ter leopardi. V zraku se je čutila napetost in živali so naenkrat začele postajati nemirne. V tistem trenutku so se zatresla tla. V tleh so začele nastajati globoke razpoke, v katere se je začelo stekati morje. Danes je prav to morje, potem ko je bilo tisočletja ujeto globoko pod zemljo, ponovno uzrlo luč sveta sredi Portoroža. Pramorje je zdravilna termomineralna voda, ki je svoje mesto našla v bazenu LifeClass.

Svet24

13. stoletje

Zgodba zdravilništva v Portorožu pa se začenja v 13. stoletju, ko so menihi, misleci iz benediktinskega samostana, ugotovili, da solinarje z bližnjih solnih polj redkeje pestijo težave s kožo in revmatoidnimi obolenji. S tem razlogom so za lajšanje in zdravljenje tovrstnih tegob postopoma začeli uporabljati stranske produkte, ki nastajajo pri tradicionalni pridelavi soli: solinsko blato in slanico. Naravni zdravilni produkti morja so s talasoterapijo pisali svojo uspešno zgodbo in po letu 1885 je prihod številnih gostov narekoval gradnjo novih vil in penzionov. Leta 1913 se je v Portorožu zdravilo približno 7000 gostov in kraj je začel pridobivati mednarodni značaj in zdraviliški sloves. Tradicija se je ohranila vse do danes.

Svet24
Talasoterapija, pramorje, najboljši hoteli in domače vzdušje – Portorož pač.

Pomlad 2016

Na osnovi portoroške tradicije pridelovanja soli in 800-letne tradicije talasoterapije se danes v Portorožu oblikuje najsodobnejše doživetje. Novi LifeClass Hotel Slovenija 5* razkriva 800 let staro lokalno zgodbo kultivacije uma (Mind cultivation) in čudovitih belih kristalov, soli (Salt cultivation). Pomen in preplet menihov ter solinarjev iz 13. stoletja namreč ni naključen. Tako kultivacija uma kot skrbna pridelava belih kristalov na sončnih plantažah sta natančni in skrbni opravili, ki ustvarjata življenje in prinašata strpnost.