Zapele so pesti

Kdo je sprovociral koga?

Gabrijel Toplak
15. 5. 2016, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sredina obletnica območne obrtno-podjetniške zbornice se ni odvila, kot bi se morala, saj je znani ptujski odvetnik po uradnem delu fizično napadel tamkajšnjega župana, da je ta padel po tleh. Vsak od njiju ima zdaj različno zgodbo.

STA
Miran Senčar, župan Mestne občine Ptuj, pravi, da se kot Miran Senčar na napad ne bi odzval, kot župan pa da to mora, saj gre za nedopusten napad na javno osebo na javni prireditvi pred ljudmi.

Sprejem ob 45. obletnici območne obrtno-podjetniške zbornice na ptujskem gradu bo številnim udeležencem zagotovo še dolgo ostal v spominu. Ni namreč običaj, da nekdo na dogodkih, kjer se po navadi zbere veliko ljudi, s pestmi obračuna kar s prvim človekom najstarejšega slovenskega mesta. In prav to se je zgodilo v sredo popoldne.

Napad na uradno osebo

Senčar je po dogodku povedal: "Napadalca nisem na noben način provociral in na napad tudi nisem odreagiral. Vse skupaj se je zgodilo tudi pred pričami, ki so to potrdile policiji. Takšnega načina reševanja kakršnihkoli osebnih zamer ali konfliktov ne odobravam, ne glede na njihovo vsebino, in ga globoko obsojam, saj gre za fizični napad na javno in uradno osebo. Moje poslanstvo tudi po tem dogodku ostaja vodenje mestne občine. Kot Miran Senčar se na napad ne bi odzval, kot župan pa to moram, saj gre za nedopusten napad na javno osebo na javni prireditvi pred ljudmi, zato se bomo proti storilcu na občini poslužili vseh pravnih sredstev. Uradni postopek sem sprožil tudi pri organih pregona."

Povod njunega dolgoletnega spora naj bi bil, neuradno, županov predlog za razrešitev Božene Bratuž.

Z Mestne občine Ptuj pa glede fizičnega napada sporočajo, da je na pogostitvi po uradnem delu sprejema k družbi župana pristopil znani ptujski odvetnik (šlo naj bi za Igorja Majnika, op. p.) in ga s pestjo udaril v obraz. "Fizični napad je nadaljeval z verbalnim izzivanjem in telesnim provociranjem pretepa. Župan se na provokacije ni odzval. Miran Senčar je dogodek zapustil in o napadu takoj obvestil policijo, ki je župana poslala na zdravniški pregled. Storilca policija na dogodku ni našla. Mestna občina Ptuj dogodek najostreje obsoja, saj gre za prvi znan tovrsten napad na uradno osebo na javnem dogodku. Izjave storilca občina ne bo komentirala, bo pa proti njemu uporabila vsa pravna sredstva in vztrajala pri kazenskem pregonu. Ravnanje storilca, po poklicu odvetnika, bo občina prijavila tudi Odvetniški zbornici Slovenije in zahtevala strokovno presojo ravnanja in ukrepanje," so zapisali v sporočilu za javnost.

STA
Do incidenta na gradu Ptuj je prišlo ob 45. obletnici območne obrtno-podjetniške zbornice.

Igor Majnik, odvetnik:

"Sem precej starejši od njega in sami lahko sklepate, kdo je koga napadel."

Površinske poškodbe

V petek pa je iz mestne hiše prišla še vest, da je župan le površinsko poškodovan: "Svoje delo opravlja nemoteno in po urniku. Dodatnih komentarjev nimamo, saj ozadja napada in novih dejstev iz preiskave ne poznamo, prav tako ne bomo komentirali domnevnih navedb napadalca v javnosti. Storilca smo ovadili policiji, za zaščito integritete in funkcije župana ter ukrepanje proti napadalcu pa bomo izkoristili vsa pravna sredstva. Dogodka ne želimo dodatno komentirati do znanih novih dejstev ali izidov preiskave in pravnih postopkov."

Izzvan in napaden

Povsem drugo zgodbo ima odvetnik Majnik, ki pravi, da so med njim in županom že dolgo tlele napetosti. "Ker sem se počutil izzvanega in napadenega, sva se res zapletla v manjši spor. Konec koncev sem precej starejši od njega in sami lahko sklepate, kdo je koga napadel, vendar na srečo ni bilo resnejših poškodb. Poklical sem policijo, saj želim, da se najin konflikt obravnava na nepristranski in pošten način. Po mojem je bilo dovolj očividcev, ki bodo lahko s pričevanjem v postopku prispevali k poštenemu in pametnemu razreševanju tega nehotenega incidenta," so zapisali v odvetniški pisarni.

kurent.si
Znani ptujski odvetnik Igor Majnik naj bi bil v mladosti boksar, sicer pa je tudi član ptujskega Društva Kurenti Center.

Faza predkazenskega postopka

Bojan Kitel iz Policijske uprave Maribor pravi, da je bila policija 12. maja okoli 15. obveščena o sumu storitve kaznivega dejanja na Ptuju. "Na podlagi zbranih obvestil je bilo evidentirano kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe. Zaradi tega policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in preverjanje informacij. Zadeva je v fazi predkazenskega postopka. Po dokončno zbranih obvestilih bomo zadevo zaključili s poročilom ali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo," je dodal.

V mladosti naj bi bil boksar

Neuradno smo izvedeli, da naj bi bile povod njunega dolgoletnega spora domnevne nepravilnosti v vrtcu Ptuj, ko je Senčar sredi lanskega leta svetu zavoda posredoval predlog, naj začne postopek za razrešitev Božene Bratuž s položaja ravnateljice, in zahteval sklic izredne seje. Kot je za Svet24 v petek povedal eden od gostov na ptujskem gradu, naj bi po izmenjavi nekaj besed med županom in odvetnikom slednji za nekaj minut zapustil notranjost gradu. "Ko se je vrnil, je župana dvakrat udaril s pestmi, da je ta padel na tla, in ga pozneje brcnil še z nogo," je dodal. Da pa naj bi odvetnik znal res "dobro" udariti, po njegovih besedah potrjuje tudi to, da naj bi v mladosti treniral boks. A slednje informacije nam v odvetniški pisarni Majnik niso ne potrdili ne ovrgli.