Odziv na napovedano tožbo

Zaradi davka na dež spopad v Mariboru

Gabrijel Toplak
15. 5. 2016, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Listi za pravičnost in razvoj so se odzvali na tožbo, ki jim jo je napovedalo komunalno podjetje Nigrad. V listi poudarjajo, da niso proti omrežnini, temveč davku na dež. Sodu pa je dno izbila izjava za javnost direktorja Nigrada Marka Žule, zaradi katere je prvak liste napovedal kazensko preganjanje.

STA
Lidija Divjak Mirnik in Stojan Auer sta se odzvala na napovedano tožbo.

Potem ko je pred dnevi direktor Nigrada Marko Žula sporočil, da bo "njegova" družba tožila Listo za pravičnost in razvoj (LPR), ker je po Mariboru razobesila črne plakate, s katerimi občane svarijo pred povišanjem položnic Nigrada, so se včeraj odzvali tudi v LPR.

Več kot 50 tisoč občanov Maribora

je na pragu preživetja, pravijo v LPR in želijo jih zaščititi.

Za takojšen sklic skupščine

Zaradi napačnih potez poslovodstva podjetja, tako v LPR, zahtevajo od župana MOM Andreja Fištravca takojšen sklic skupščine in zamenjavo direktorja ter predsednika nadzornega sveta družbe. V javnosti, tako pravijo v LPR, je bilo zadnje čase mogoče zaslediti številna ugibanja o namernem izčrpavanju družbe, podkrepljenem s potovanji v tujino, projekti v Katarju, različnimi sponzorstvi, odvetniškimi storitvami in podobno. Sodu pa je dno izbila izjava za javnost direktorja Nigrada Marka Žule, ki je dejal: "Maribor se ob tem mora zganiti, ker je takšna manipulacija Auerja naravnost žaljiva, žaljiva za vsakega Mariborčana posebej. Kanalizacija zahvaljujoč Stojanu Auerju propada."

Dva predstavnika v občinskem svetu

Listi za pravičnost in razvoj, ki je slovenska neparlamentarna politična stranka, predseduje Stojan Auer. Stranka je sodelovala na državnozborskih volitvah v Sloveniji leta 2008. V mestnem svetu Mestne občine Maribor ima dva svetnika; ob Auerju še Lidijo Divjak Mirnik, sicer direktorico Študentskih domov Maribor.

Zaščita občanov

Auer obžaluje, da pristojni na njihova vprašanja, zakaj denar tako "širokosrčno" razdajajo, ne želijo odgovarjati. Napovedal je tudi prijavo informacijski pooblaščenki.

"Glede napovedane tožbe s strani direktorja Marka Žule bi dejal, da me v tej 'bitki' preseneča, ker se Žula v izjavi za javnost ne omejuje zgolj na LPR, ki želi zaščititi več kot 50 tisoč občanov, ki so na pragu preživetja, ampak name. Prav zato bomo razmislili o škodnih posledicah takšne izjave ter direktorja kazensko ter odškodninsko preganjali. V LPR namreč nismo nikogar poimenovali, niti na 'jumbotih' trdili, da Nigrad določa višine položnic," razlaga Auer, ki se, kot pravi, veseli te tožbe, a obenem obžaluje, da se Žula očitno igra z denarjem podjetja, ki je v večinski lasti občine. Kakršnakoli tožba pomeni tudi stroške, še posebno če se ti izgubijo in zanje nima niti sklepa nadzornega sveta.

Pričakovan odziv

Iz Nigrada sporočajo, da gre po njihovem mnenju pri LPR bolj za populizem kot dobrobit vseh prebivalcev mesta Maribor. "Verjamemo, da je ljudem veliko lažje 'prodati' floskulo o davku na dež kot pa predstaviti problem – katastrofalno stanje kanalizacije. Če bi LPR, ki ima v svojem imenu tudi 'razvoj' (Lista za pravičnost in razvoj), resnično stremela k cilju razvoja mesta, potem bi morala biti njenim članom absolutna prioriteta, da se kanalizacija razvija – izgradi in popravi. Pa jim, kot kaže, ni," je med drugim zapisal dr. Dejan Pukšič.

Tožba Nigrada za Listo za pravičnost in razvoj, ker je po mestu razobesila črne plakate, s katerimi svari pred povišanjem položnic.

Izčrpavanje podjetja

Lidija Divjak Mirnik iz LPR pa pravi, da v LPR niso proti omrežnini in ji ne nasprotujejo. "Županu smo predlagali, naj loči odloka o omrežnini in davku 'na dež', saj nasprotujemo zgolj slednjemu. Zakaj župan tega ne želi storiti, pa ne vemo," je pojasnila in o podjetju Nigrad dejala, da sedanje vodstvo podjetje načrtno izčrpava.

"Po podatkih Supervizorja je mogoče ugotoviti, kakšne transakcije se tam odvijajo. Kot primer bom navedla podjetje Nipa, iz katerega je 'šlo' 310.000 evrov za Športni center Pohorje, v tem trenutku pa je na Supervizorju, ki izplačila sicer beleži zgolj od oktobra 2014, mogoče opaziti, da je iz Nigrada v Nipo prenesenih nekaj manj kot 200.000 evrov. Gre tudi za razna oglaševanja in odvetniške storitve, brošure za 20.000 evrov in urejanje spletnih strani za 23.000 evrov. Mimogrede smo v Študentskih domovih za novo spletno stran plačali 1500 evrov," je pojasnila mestna svetnica in dodala, da lahko iz tovrstnih transakcij ugotoviš, da gre za načrtno izčrpavanje družbe s strani vodstva in vseh nadzornikov, ki to dovoljujejo. "Ker na to v LPR nenehno opozarjamo, se zgodi, da nas 'ožigosajo' in tožijo. Temu je treba takoj narediti konec," je ostra Divjak Mirnikova.

STA
V LPR želijo, da župan Andrej Fištravec zamenja direktorja in predsednika nadzornega sveta.