Pravijo, da je bilo dovolj

Osem žensk poslanca obtožilo spolnega nadlegovanja

T.L./STA
15. 5. 2016, 20.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanje francoske ministrice napovedale boj spolnemu nadlegovanju v politiki.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sedemnajst nekdanjih francoskih ministric je v današnji izdaji časnika Journal de Dimanche objavilo izjavo, v kateri so obljubile, da ne bodo več molčale o spolnem nadlegovanju v politiki. Sporočile so, da bodo "sistematično ovadile vse seksistične opazke, neprimerne geste in neprimerno vedenje".

"Tako kot vse ženske, ki pridejo v pretežno moška okolja, smo se morale prilagoditi ali pa se boriti proti seksizmu. Ženske niso tiste, ki se morajo prilagoditi takšnemu okolju, spremeniti se mora vedenje nekaterih moških," so še zapisale političarke, med katerimi je tudi sedanja vodja Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde. "Dovolj je dovolj. Nekaznovanosti je konec," so poudarile.

Podprle so tudi vse žrtve nadlegovanja in jih spodbudile k vložitvi tožb. Poudarile so, da obstajajo ustrezna sodna orodja, a da se zakoni ne izvajajo v zadostni meri.

Obtožen spolnega nadlegovanja in agresije

Poziv so objavile potem, ko je minuli teden osem žensk, med njimi štiri poslanke, poslanca Denisa Baupina obtožilo spolnega nadlegovanja in agresije. Sodniki so zoper nekdanjega podpredsednika parlamenta, ki je po obtožbah odstopil s položaja, odredili tudi preiskavo.

53-letni Baupin je vse obtožbe zavrnil in jih označil za "neresnične". Svojim odvetnikom je naročil, naj zoper dva francoska časnika vložijo tožbi.

Finančni minister Michel Sapin je isti teden priznal nekorektno ravnanje do novinarke, potem ko je sprva zanikal, da bi jo lani med konferenco v Davosu spolno nadlegoval oziroma se kakorkoli sporno obnašal.