Razkrito

Kdo je Slovenec, ki mora plačati 4 milijone evrov davka

M.K.
13. 5. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razkrito je ime fizične osebe, ki ji je finančna uprava (Furs) pri nadzoru poslovanja fizičnih in pravnih oseb z davčnimi oazami v zadnjih šestih letih odmerila najvišjo dodatno davčno obveznost.

Arhiv Svet24
Elektronsko vročanje je obvezno za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost.

Gre za poslovneža iz najožjega kroga predsednika uprave DZS Bojana Petana in nekdanjega partnerja Bogdana Pušnika v finančni družbi MP Naložbe. Furs od njega zahteva plačilo 3,8 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti. Ta oseba je Marko Ignjić, piše SiolNET.

Kot smo že pisali, je Furs je pred dnevi na svoji spletni strani javno objavila sto odločb, s katerimi je podjetjem in fizičnim osebam, ki so poslovali s subjekti z davčno ugodnejših območij, odmerila dodatne davčne obveznosti. Teh je skupaj za okrog 32 milijonov evrov. Na seznamu so  med drugim tudi T-2 , Merkur, Diners Club Slovenija in drugi.

Na njem se je na visokem, tretjem mestu znašla fizična oseba, ki ji je Furs skupaj z obrestmi odmeril plačilo za 3,8 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti. Kdo je ta fizična oseba, na Fursu niso razkrili, prav tako ne identitete preostalih zavezancev iz objavljenih odločb, čeprav je bolj znane primere mogoče razbrati že iz odpisa v odločbah.

Iz odločbe Fursa in drugih javno dostopnih dokumentov pa je razvidno, da gre za Marka Ignjića, nekdanjega lastnika finančne družbe Nisa, pišeSiolNET. Ignjića niso uspeli priklicati za komentar.

Porabil trikrat več od napovedanih dohodkov

V zapisniku o davčno-inšpekcijskem nadzoru Fursa je pri Ignjiću mogoče zaslediti velikanski razkorak med prirastom premoženja in osebno potrošnjo na eni strani ter med uradno napovedanimi dohodki na drugi strani. Ta po ugotovitvah Fursa znaša 5,4 milijona evrov.

To pomeni, da se je Ignjiću med letoma 2005 in 2012, ki ga je pod drobnogled vzel Furs, premoženje povečalo za več, kot so znašali vsi njegovi dohodki, od katerih je bil obračunan davek, in dohodki, od katerih se davki ne plačujejo, še piše omenjeni spletni portal.