Zloraba otrok

V begunskem centru več mesecev posiljeval 30 sirskih dečkov

M.K.
13. 5. 2016, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V turškem begunskem centru je tam zaposleni čistilec štiri mesece posiljeval 30 sirskih otrok, pristojne vladne službe pa tega početja niso opazile.

Profimedia
V zbirnem centru za begunce, kjer so se dogajala poslistva, je nameščenih 14.000 beguncev.

Čistilec, ki ga mediji imenujejo E.E., je priznal, da je v begunskem centru Nizip v mestu Antep, od lanskega septembra pa do januarja letos, ko so ga prijeli, posilil najmanj 30 dečkov. Za spolni odnos v straniščih jim je plačeval od 60 centov do 1,50 evra. Storilec je zdaj v preiskovalnem zaporu, je poročal turški časnik BirGün.

Med opisom dogajanja na straniščih so otroci povedali, da jim je storilec tudi grozil, da jih bodo skupaj s celo družino izgnali nazaj v Siriji, če bodo o posilstvih komu povedali.

Osem družin, ki so nastanjene v begunskem centru Nizip v mestu Antep, je zdaj vložilo tožbe.

##IMAGE-379302##

Čeprav so se posilstva dogajala več mesecev, jih pristojni z ministrstva za nesreče in krizno upravljanje (AFAD), ki upravlja s centrom, niso opazili. Pozorni so postali šele potem, ko je vojak opazil uslužbenca, ki je otroke vodil na mesta, ki niso pod videonadzorom kamer.

Vojska, ki je odgovorna za varovanje centra, poskuša zdaj odgovornost prevaliti na AFAD.

Prejšnji mesec so ob obisku v tem centru, tamkajšnje razmere in pogoje bivanja pohvalili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik evropskega sveta Donald Tusk in turški premier Ahmet Davutoglu. Med obiskom so tam celo odprli središče za zaščito otrok.

Omenjeni dogodek je v medije prišel sredi obtožb, da Turčija ni varna država za iskalce azila.