Novi avstrijski kancler

"Odločitev je padla"

M.K./STA
13. 5. 2016, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Šef avstrijskih železnic Christian Kern bo novi predsednik avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) in novi kancler.

Christian Kern je od leta 2010 na čelu avstrijskih železnic, ki jih je uspešno saniral, hkrati pa ohranil dobre odnose s sindikati.

"Odločitev je padla," je ob robu srečanja deželnih vodij socialdemokratske stranke na Dunaju izjavil njen začasni predsednik Michael Häupl. Formalno odločitev bo v torek sprejelo zvezno predsedstvo stranke.

Avstrijski predsednik Heinz Fischer naj bi dan zatem, torej v sredo, Christiana Kerna zaprisegel kot 13. kanclerja po letu 1945, sledilo bo glasovanje o novi vladi. Socialdemokrati, ki v Avstriji od leta 2008 vladajo skupaj s konservativci (ÖVP), imajo v parlamentu večino glasov.

Kot je danes pojasnil Häupl, bo Kern sam oblikoval vladno ekipo, pri čemer bo seveda imel proste roke. Avstrijski mediji že poročajo, da bo prišlo do nekaterih sprememb na ministrskih položajih. Podrobnosti niso znane.

Zelo kvalificiran menedžer

Izbiro novega vodje SPÖ in kanclerja je danes komentiral tudi začasni kancler Reinhold Mitterlehner iz vrst ÖVP. Kot je dejal, je Kern zelo kvalificiran menedžer, kar bi lahko imelo pozitiven vpliv na delo vlade in politike. Kern ima poleg tega po mnenju Mitterlehnerja tudi "prednost novega, neobremenjenega".

50-letni Kern je bil namreč nazadnje v politiki pred 20 leti, ko je bil med drugim tiskovni predstavnik tedanje poslanske skupine SPÖ.

Mitterlehner pričakuje nov premik vlade naprej in to, da se osredotočijo na težave državljanov. Znova je poudaril, da pričakuje nadaljevanje restriktivne begunske politike.

Upanja, da bo zagotovil "vleko v isto smer"

Vsi socialdemokrati glede slednje nimajo enakega stališča, je pa njihov začasni vodja Häupl danes izrazil pričakovanje, da bo Kernu uspelo povezati različne struje znotraj stranke, da bodo te znova "vlekle v isto smer". Tudi glede begunskega vprašanja.

Favorit za Faymannovo nasledstvo

Kerna so vse od ponedeljka, ko je s čela stranke in vlade presenetljivo odstopil Werner Faymann, omenjali kot kandidata z največ možnostmi za njegovo nasledstvo. Počasi je nato pridobival podporo ključnih ljudi v SPÖ, na koncu tudi tistih v vplivni dunajski centrali stranke.

Faymann je v ponedeljek odstopil z obrazložitvijo, da nima več zadostne podpore v stranki, potem ko je aprila v prvem krogu predsedniških volitev socialdemokratski kandidat doživel hud poraz. Na njem je slavil kandidat svobodnjakov Norbert Hofer, ki se bo 22. maja pomeril s kandidatom Zelenih Alexandrom van de Bellnom.

Kern je od leta 2010 na čelu avstrijskih železnic, ki jih je uspešno saniral, hkrati pa ohranil dobre odnose s sindikati.