Prodaja banke

NLB gre jeseni na borzo

M.K.
13. 5. 2016, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Jeseni se bo začel postopek prodaje naše največje banke NLB. Ker zunaj Slovenije ni lastnika, ki bi bil pripravljen v celoti prevzeti in voditi NLB, so z javno ponudbo delnic na borzi predvideli razpršeno lastništvo.

NLB
Prodaja 800-milijonskega svežnja slabih terjatev z Balkana in iz Slovenije naj bi bila, po nekaterih informacijah, že v sklepni fazi.

Analiza svetovalca pri prodaji NLB-ja Deutsche bank je pokazala, da je najboljši model prodaje banke borza, so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH). Kot predvideva strategija upravljanja državnega premoženja, hoče država ohraniti 25-odstotni delež banke plus eno delnico. Dejstvo, da država banke ni pripravljena povsem izpustiti iz rok, po ugotovitvah Deutsche Bank, ki Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) svetuje pri prodaji NLB, naj na prodajo ne bi vplivalo.

Arhiv Svet24
Marko Jazbeco je pojasnil, da sta "verjetnost prodaje in izkupiček" po tej poti za Slovenijo najboljša.

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec včeraj "zaradi interesov prodajnega postopka in maksimiranja cene" ni želel razkriti, kateri dejavniki v študiji Deutsche Bank so konkretno vplivali na končno odločitev za prodajo z javno ponudbo delnic. Pojasnil je le, da sta "verjetnost prodaje in izkupiček" po tej poti za Slovenijo najboljša.

"Stavimo na mednarodne institucionalne vlagatelje različnih vrst," je dejal Jazbec in dodal, da si želijo čim večjo razpršenost lastništva, tudi institucionalne vlagatelje, kot je na primer Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Da se EBRD zanima za sodelovanje pri privatizaciji NLB, je včeraj pojasnil tudi minister za finance Dušan Mramor, ki se je udeležil letnega srečanja EBRD v Londonu.

Nekdanji minister Matej Lahovnik pa je ob tem povedal, da je to najslabša izbira za državo. "Moja ocena je, da so iskali model, ki bi, po eni strani, ustvaril vtis privatizacije, po drugi strani, pa bi država in paradržavna podjetja še naprej ohranili odločilen vpliv na upravljanje bank," je prepričan Lahovnik.