Debata zaključena

Cest ne bomo krpali z infrastrukturnim centom

G.G./STA
6. 5. 2016, 20.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naše ceste so ponekod luknjaste kot švicarski sir. Ne bomo pa jih krpali z osovraženim predlogom t.i. infrastrukturnega centa.

STA
Luže ob cesti in luknje na cesti. Realnost nekaterih slovenskih regionalnih cest.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je že konec marca v DZ ob obravnavi predlogov SDS glede prometne infrastrukture pojasnil, da bo vlada letos za investicije v prometno infrastrukturo zagotovila dodatnih 10 milijonov evrov glede na sprejeti proračun za letos, prihodnje leto pa dodatnih 21 milijonov evrov glede na sprejeti proračun za 2017. Dodatno bo v 2018 zagotovila 45 milijonov evrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so povedali, da bodo tako za investicije v prometno infrastrukturo zagotovljena dodatna sredstva v enaki višini, kot bi jih prinesel infrastrukturni oz. bencinski cent. Predlog glede bencinskega centa je sicer bil, da bi v letošnjem letu za investicijsko vzdrževanje prometne infrastrukture plačevali tri cente pri nakupu enega litra goriva, v prihodnjem letu šest centov, od leta 2018 naprej pa devet centov.

Minister Gašperšič je medtem za TV Slovenija dejal, da je razprava o uvedbo infrastrukturnega centa za zdaj končana. Z ministrstvom za finance so namreč dosegli dogovor, ki je zapisan tudi v nacionalnem reformnem programu, da bodo sredstva za vzdrževanje prometne infrastrukture, gre predvsem za dotrajano državno cestno omrežje, zagotovljena v proračunu.