Pokojninska reforma

"Država je dvolična"

M.K./STA
6. 5. 2016, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bela knjiga o pokojninah je dobro izhodišče za nadaljnje pogovore o pokojninskem sistemu v prihodnosti, so se strinjali socialni partnerji po današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

sta
Sindikalna stran je opozorila, da je vzporedno z razpravo o pokojninskem sistemu treba govoriti tudi o vprašanju zaposlovanja mladih.

Je pa sindikalna stran opozorila, da je vzporedno z razpravo o pokojninskem sistemu treba govoriti tudi o vprašanju zaposlovanja mladih.

Socialni partnerji so se na današnji seji ESS posvetili beli knjigi o pokojninah, ki jo je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Andraž Rangus z ministrstva je na novinarski konferenci po seji izrazil zadovoljstvo, da tudi socialni partnerji ocenjujejo, da gre za primerne temelje varne starosti prihodnjih generacij.

Poudaril je, da želijo v zvezi z dokumentom spodbuditi široko javno razpravo. Med drugim je napovedal, da bodo na ministrstvu pripravili časovnico razprav s socialnimi partnerji, v okviru katerih bodo iskali konkretne rešitve.

Štrukelj opozoril na "dvoličnost države"

Tudi Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja je povedal, da je bilo na današnji seji "nenavadno veliko pozitivnih ocen" pripravljenih dokumentov. Po njegovih besedah je prav tako pomembno, da širok časovni horizont zagotavlja mirno razpravo o tem dokumentu.

Je pa Štrukelj ob tem izpostavil, da je treba hkrati z razpravo o pokojninski reformi govoriti tudi o delovnih mestih. Šele integriran razmislek o teh dveh področjih lahko po njegovem mnenju da ustrezno rešitev. Obenem je opozoril na "dvoličnost države", ki denimo na eni strani napoveduje, da bo treba delati dlje časa, na drugi strani pa je z zakonom za uravnoteženje javnih financ javne uslužbence "podila" v upokojitev.

Pergam opozoril na problem zaposlovanja mladih in prekarziacije delovnih razmerij

Za kakovosten in celovit dokument je belo knjigo označil tudi predsednik Pergama Jakob Počivavšek. Kot je pojasnil, gre za nabor možnih rešitev, o katerih naj teče javna razprava, s katero naj se doseže čim širše soglasje. So pa v sindikatu, kot je dejal, izpostavili več področij, ki jim bo v razpravi treba posvetiti posebno pozornost.

Prvo je vprašanje zaposlovanja mladih in prekarziacije delovnih razmerij, drugo je vprašanje poklicnih bolezni in tretje je vprašanje dostojne pokojnine. Med starejšimi je danes veliko ljudi, ki prejemajo zelo nizke pokojnine, in cilj bi moral biti, da bi se te dvigovale, je pojasnil. Vzporedno z navedenim pa se bo po njegovih besedah treba pogovarjati tudi o vzpostavitvi nekaterih drugih sistemov, med drugim sistema za dolgotrajno oskrbo.

Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je dodala, da je tokratna razprava pokazala pripravljenost socialnih partnerjev na konstruktivno sodelovanje v razpravi. Napovedala je, da si bodo v sindikatu prizadevali za takšen sistem pokojninskega zavarovanja, ki bo zagotavljal dostojno starost.