Katastrofalna škoda

Ugotavljanje posledic spomladanske pozebe

Gabrijel Toplak
6. 5. 2016, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tanja Strniša si je ogledala škodo, ki je na Ptuju in v okolici nastala na poljih ter sadovnjakih in vinogradih. Pozeba ni zaobšla niti vinogradov v Halozah in Slovenskih goricah.

ministrstvo
Posevke koruze, ki so zaradi zgodnje setve že precej v fazi dveh listov, saj je bilo večina koruze posejane že v prvi polovici aprila.

sta, ministrstvo
Državna sekretarka Tanja Strniša je po obisku na prizadetih območjih s prvo oceno obsega škode, poškodovanih območij in prizadetih kultur seznanila tudi Vlado RS.

Če so prijetne aprilske temperature pospešile spomladansko setev in saditev, je pozeba pred dnevi povzročila precejšnjo škodo v sadovnjakih, vinogradih in na poljih. Ta je precej vidna na območju Ptuja in okolice (Ormož, Gorišnica, Vitomarci), ki ju je v sredo obiskala tudi državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša.

Temperature pod lediščem v posameznih krajih pretekli torek zjutraj so povzročile poškodbe plodičev.

KRIVE SO NIZKE TEMPERATURE

Po navedbah prizadetih vinogradnikov tako hude pozebe na tem območju ni bilo že nekaj desetletij. Po prvi oceni strokovnih služb Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj je poškodovanih 80 odstotkov nasadov jablan in hrušk. Temperature pod lediščem, ki so jih pretekli torek zabeležili na posameznih lokacijah, so zaradi formiranih plodov po cvetenju povzročile poškodbe plodičev. Prizadeti so koščičarji (slive, češnje, breskve, marelice …), pozeba je močno prizadela tudi orehe ter nasade jagodičevja in aktinidije, dodatna škoda pa je nastala zaradi lomljenja vej in poganjkov.

ŠKODO JE ŠE TEŽKO OCENITI

Pozeba je prizadela vinograde v Halozah in Slovenskih goricah ter tudi domačo trto na Ptujskem in Dravskem polju. V vinogradih je po besedah pristojnih škodo trenutno sicer težko oceniti, vendar naj bi bila po prvih pregledih že pred dnevi okrog 60-odstotna. Sneženje je še dodatno polomilo mlade poganjke, med bolj prizadetimi so nižje ležeči vinogradi in trte namiznega grozdja.

STA
Nedavna pozeba ni zaobšla niti vinogradov na območju Haloz in Slovenskih goric ter trto na Ptujskem in Dravskem polju.

SEZNANITEV VLADE

»Posevki koruze so zaradi zgodnje setve že v fazi dveh listov. Ocenjeno je, da je prišlo do pozebe. Posevke bo treba obnoviti, saj je bilo 80 odstotkov koruze posejane že v prvi polovici aprila. Prizadeti so posevki buč, ki so že vznikli, in krompirja, tako zgodnjega kot poznega. Posledice sneženja so vidne na žitih, še posebej na ječmenu, prav tako na zelenjadarskih kulturah na prostem, ki so že vzklile,« sporočajo z ministrstva za kmetijstvo. In še, da je državna sekretarka s prvo oceno obsega škode, poškodovanih območij in prizadetih kultur seznanila tudi vlado.

STA
Škoda zaradi pozebe v Prekmurju