Črna kronika

Cariniki na delu - zasegli evre in zlato

Z.F.
6. 5. 2016, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Cariniki so med prvomajskimi prazniki obravnavali več kršitev tihotapljenja, med katerimi je bilo največ tihotapljenj višjih zneskov tuje valute in večje količine zlata.

arhiv svet 24
V ženski torbici je skrivala več kot 700 gramov zlatega nakita.

Na mejnem prehodu Gradina so med minulimi prazniki večkrat odkrili neprijavljeno tujo valuto, prav tako včeraj okoli 9. ure. Potnika, ki sta želela prečkati mejo, sta carinikom dejala, da nimata ničesar, kar bi bilo treba preveriti in prijaviti, ter da imata pri sebi le od 500 do 600 evrov gotovine.

Srbski cariniki so se v kontrolnih preiskavah avtomobilov in oseb lahko nadejali bajnih vsot denarja in nakita. 

Kljub temu so cariniki opravili pregled ter pri sopotniku našli177.500 evrov gotovine, pri vozniku pa 100.000 evrov. Oba potnika sta denar skrivala na različnih mestih po telesu, največ okrog pasu in v ženskem šalu. Sovoznik, 53-letni turški državljan, je povedal, da je denar njegov, zato je ostal na pridržanju, podana je bila tudi prijava zoper poskus tihotapljenja.

Stara zgodba

Na istem mejnem prehodu so 3. maja cariniki podrobneje pregledali avtomobil znamke Audi A6 z nemškimi registrskimi tablicami, v katerem sta bila nemška državljana turškega porekla, ki sta carinikom dejala, da imata pri sebi le osebne stvari. Med preiskavo pa so ti našli skritih 70.000 evrov. Najvišji znesek denarja je bil skrit pod sovoznikovim sedežem in v naslonjalu za glavo, v enem izmed zadnjih sedežev. Potnika sta priznala, da je najdeni denar njun, zato so jima cariniki vrnili 10.000 evrov, kolikor je dovoljen znesek vnosa tuje valute v državo, preostali denar pa bo vrnjen po sojenju zoper kaznivo dejanje, ki ga bo opravilo pristojno sodišče.

arhiv svet 24
Skupno 277.500 evrov sta skrivala na različnih delih telesa, denar sta želela pretihotapiti v Turčijo.

Nemški državljani turškega porekla

Podoben primer so na mejnem prehodu obravnavali 30. aprila, ko so prav tako pri dveh nemških državljanih turškega porekla, ki sta v Turčijo potovala z avtomobilom znamke BMW X6, našli 77.000 evrov. Cariniki so jima vrnili dovoljeni znesek vnosa tuje valute v državo, medtem ko so 57.000 evrov pridržali do sojenja.

arhiv svet 24
Ženski šal, ovit okoli vratu, je skrival več kot 50.000 evrov.

Ne samo gotovina, tudi zlato

V istem dnevu pa so na mejnem prehodu Horgoš pri natančnem carinskem pregledu ob vstopu v državo pri prav tako nemških državljanih turškega porekla, ki sta potovala z beemvejem, zasegli 75.000 evrov. Dan prej, 29. aprila, so na mejnem prehodu Gradina pri izstopu iz države izvedli pregled nizozemske državljanke turškega porekla in v torbici našli več kot 700 gramov zlatega nakita. Skrivala je 24 zapestnic, 20 zlatnikov, več verižic, uhanov, prstanov in obeskov. Najdeno zlato bodo pridržali do sojenja.

arhiv svet 24
V torbici je skrivala 24 zlatih zapestnic, 20 zlatnikov, več verižic, uhanov, prstanov in obeskov.