S pestjo, ognjem in mečem

Krkovič kliče na pomoč

Žiga Kariž
6. 5. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čeprav je nekdanji brigadir Tone Krkovič na sodišču že pojasnil svojo vlogo ob sestrelitvi helikopterja JLA na začetku osamosvojitvene vojne, se bo moral ponovno zglasiti na sodišču.

Mediaspeed/Arhiv Svet24
Tone Krkovič se bo moral na sodišču zglasiti 17. maja, na dan MSNZ.

Poročali smo že, da so zoper nekdanjega poveljnika specialne enote slovenske vojske Antona Krkoviča zaradi sestrelitve helikopterja, v katerem sta 27. junija 1991 izgubila življenje Toni Mrlak in Bojanče Sibinovski, svojci Tonija Mrlaka vložili ovadbo zaradi umora, storjenega na grozovit in zahrbten način. Ker je bila kazen za ta zločin v časih nekdanje Jugoslavije bolj mila kot danes, bodo Krkoviču v primeru, da bo zoper njega vložena obtožnica, sodili po kazenskem zakoniku Socialistične republike Slovenije. Grozi mu najmanj deset in največ dvajset let zapora, medtem ko bi mu po danes veljavnem zakoniku najmanj 15 let in največ 30 let zapora.

Tonetu Krkoviču grozi do 20 let zapora. 

Na prazničen dan

Čeprav je okoliščine sestrelitve Krkovič na sodišču pojasnil že 29. marca, bo moral ponovno na sodišče. Vdova Tonija Mrlaka, Emilija Mrlak, je namreč dopolnila obtožnico, zaradi česar se želi preiskovalna sodnica Daša Cener z nekdanjim brigadirjem znova pogovoriti. Krkovič, ki ga je močno prizadelo dejstvo, da mu želijo soditi po zakonih nekdanje Jugoslavije, je tudi tokrat prejel udarec na simbolni ravni. Pred sodnico bo namreč stopil 17. maja, ki velja za dan Manevrske strukture narodne zaščite, katere poveljnik je bil Anton Krkovič. 17. maja pred 26 leti naj bi se namreč začele priprave na vseslovenski oboroženi odpor.

Polona Avanzo/Demokracija
Vdova Tonija Mrlaka Emilija Mrlak in avtorica knjige Skrito povelje Draga Potočnjak na predstavitvi knjige

S pestjo, ognjem in mečem

Krkovič pravi, da se je Emilija Mrlak nanj spravila »z ognjem in mečem ter jekleno pestjo Kazenskega zakonika SFRJ«. Obnovih obtožbah je tudi uvidel, da sam ne bo zmogel zagotoviti učinkovite pravne varnosti. Zato se je po pomoč obrnil na ministrstvo za obrambo in ministrico Andrejo Katič. Krkovič si želi, da bi mu ministrstvo zagotovilo pomoč ekspertov za mednarodno vojno pravo.

Polona Avanzo/Demokracija
Tone Krkovič meni, da je treba ljudi, krive za njegovo obtožnico, iskati med udeleženci predstavitve knjige Skrito povelje.

Strici iz ozadja

Krkovič ne zanika, da je izdal ukaz za sestrelitev. »Jaz z Antonom Mrlakom nisem imel nič. Sem pa ukazal sestrelitev helikopterja z oznakami agresorske vojske, ki je letel v območju, v katerem ne bi smel leteti,« je že marca povedal za naš časnik. Trdno je prepričan, da je obdolžen po zaslugi »stricev iz ozadja«.

Arhiv Svet24
Toni Mrlak je umrl 27. junija 1991.