VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

Opozorilo: plazovi se trgajo, strehe odkrivajo in vode poplavljajo

STA, T. L.
2. 5. 2016, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V severovzhodni Sloveniji je povečana verjetnost zemeljskih plazov, opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije

STA
V severovzhodni Sloveniji je povečana verjetnost zemeljskih plazov (fotografija je arhivska).
Pošljite nam fotografije ali video
Na naši spletni stran želimo popestriti naše vsebine. Ker ne moremo biti ves čas prisotni tam, kjer se dogaja, vas vabimo, da nam pomagate. Če ste bili priča čemu, kar vas je presenetilo, razjezilo, ali je bilo preprosto vredno, da bi si dogodek ogledali tudi drugi, nam fotografijo ali video pošljite na elektronski naslov: redakcija@svet24.si. 

Zaradi večjih količin padavin je na območju severovzhodne Slovenije povečana verjetnost zemeljskih plazov, opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije. Po podatkih agencije za okolje je na tem območju v 24 urah do danes zjutraj padlo od 20 do 70, ponekod tudi več litrov dežja na kvadratni meter. Močneje bo deževalo še do večera.


Zaradi obilnih padavin so imeli gasilci že v nedeljo zvečer in ponoči precej dela predvsem na širšem območju Maribora, Ptuja in Murske Sobote. Tudi danes dopoldne so po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje iz več objektov na območju severovzhoda države črpali meteorno vodo, čistili jaške, prekrivali strehe in odstranjevali polomljena drevesa.

Plazova zasula cesto

V Podvelki sta dva plazova zasula cesto Ožbalt-Kapla. Cesta je zaprta. O zemeljskem plazu poročajo tudi iz Selnice ob Dravi.

V Hudem kotu v občini Ribnica na Pohorju narasli potok ogroža most. Voda je zalila cesto v Ribnici na Pohorju, poplavlja tudi potok v Časovi grabi na Javniku. V naselju Dobrava v občini Radlje ob Dravi pa so gasilci zjutraj preusmerili tok vode iz naraslega potoka, ki je ogrožala štiri stanovanjske hiše.

Reka Bistrica zaprla cesto

Zaradi razlitja reke Bistrice je cesta Muta - Bistriški jarek zaprta za promet, obvoz za lokalno prebivalstvo so uredili čez Pernice.

Zjutraj je bila na območju Lovrenca na Pohorju zaradi okvare prekinjena dobava električne energije. Brez električne energije je ostalo 1409 odjemalcev. Delavci elektro podjetja so napako že odpravili.

Reke bodo še naraščale

Danes čez dan bodo reke po državi še naraščale, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Predvsem vodotoki z zaledjem na Pohorju in Kozjaku lahko v manjšem obsegu poplavijo.