Apetiti po koncesiji za upravljanje rudnika

Ministrico rušijo požrešni lobiji

Luka Tetičkovič
20. 4. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar je državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar. Kljub pritiskom s položaja ni želela odstopiti. Cerar trdi, da ministrica povzroča slovenski kulturi negativne posledice. Ozadja so povsem drugačna.

sta
Ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar bo pokopal idrijski rudnik. Menda ni bila sposobna izvršiti sklepa vlade. Zgodba iz ozadja je povsem drugačna.

Ministrica za kulturo s svoje funkcije ni odstopila v roku, ki ji ga je za razmislek določil premier Miro Cerar. Ta je državnemu zboru zato predlagal njeno razrešitev, o kateri bi lahko glasovali že v naslednjih dneh. To je sicer malo verjetno, o tem se bodo poslanci po vsej verjetnosti izrekli šele po prvomajskih praznikih.

V stranki Desus tako že iščejo njenega naslednika. Med resnejšimi kandidati se omenjata državni sekretar na ministrstvu za kulturo Tone Peršak in ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Bratina je bil na zadnjih parlamentarnih volitvah tudi kandidat Desusa v Ajdovščini in Novi Gorici.

Je rudnik res le kaplja čez rob?

Predsednik vlade Cerar je že v ponedeljek pojasnil, da je razlogov za izgubo zaupanja v ministrico Bizjak Mlakarjevo več. Njeno kljubovanje sklepom vlade glede idrijskega rudnika je bilo, kot pravi, le kaplja čez rob. Ministrica pa želi razloge za vztrajanje očitno pojasniti tudi v parlamentu. V ponedeljek je namreč dejala, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi delovati v skladu z zakonom.

Bizjak Mlakarjeva je sklepu vlade, ki ga je sprejel že kabinet Alenke Bratušek, o prenosu rudnika izpod pristojnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pod resor ministrstva za kulturo (MzK), že dalj časa oporekala. V intervjuju za enega od časopisov je pojasnjevala, da rudarstvo ne more biti med dejavnostmi MzK, saj da za to nima niti denarnih sredstev niti strokovnega kadra. Pomisleke, češ da bo rudarske dejavnosti financiralo MGRT, je zavrnila, češ da to nima dovolj sredstev. Prednostno financiranje dejavnosti, ki lahko povzroči splošno nevarnost za življenja in premoženje ljudi, pa bi kljub temu lahko padlo na pleča MzK, je sklepala Bizjak Mlakarjeva.

Idrijski župan: MzK ne bo izgubilo niti evra

Po mnenju idrijskega župana Bojana Severa pa MzK zaradi idrijskega rudnika "ne bo zgubilo niti evra". Pomembno je le to, da nemoteno potekajo vsa vzdrževalna dela, za to investicijsko vzdrževanje rudnika živega srebra pa je denar pod postavko ministrstva za gospodarstvo. Ministrstvo za kulturo naj bi iz proračuna dobilo 40 tisoč evrov za namene idrijskega rudnika, s čimer bi pokrili vsa vzdrževalna dela kulturne dediščine v rudniku.

Bizjak Mlakarjeva je sicer vladi predlagala, da bi financiranje rudarskega dela idrijskega rudnika nosilo MGRT. Rudarske pravice in rudarske dejavnosti pa bi se prenesle na Komunalo Idrija. Ureditev financiranja le-tega bi prav tako nosilo MGRT.

Mar ministrico ruši omrežje moči?

Marsikateri kulturnik je pristrigel z ušesi, ko je slišal, kaj spodnaša ministrico. Cerarju so očitali, da svojčas ni poslušal kritik nacionalnega sveta za kulturo na njen račun, zdaj pa jo reže zaradi idrijskega rudnika.

Naša preiskava je razkrila, da bi lahko bili pravi vzroki za nezaželenost ministrice povsem drugačni. Omenjeni sklep vlade z dne 24. julija 2014 je bil sprejet v zadnjih dneh mandata premierke Bratuškove. Podpisala ga je tedanja namestnica generalne sekretarke vlade Miranda Groff Ferjančič. Gre za hčerko neuspešnega tajkuna Marijana Groffa, ki je bil zaradi zlorabe položaja leta 2013 obsojen na pet let in pol zaporne kazni. Zadeva bi bila povsem obstransko sorodstveno razmerje med očetom in hčerko, ki sicer ne bi smelo dvigovati zastavic, vendar se z brskanjem po spominu zajčja luknja še malce poglobi.

Generalni sekretar stranke SMC Erik Kopač naj bi poskušal upravljanje rudnika poveriti koncesionarju. Ta bi lahko prihajal iz vrst njegovih prijateljev.

Vpletena Cerarjeva operativca

Cerarjeva ključna operativca, generalni sekretar SMC Erik Kopač in nedavno odžagani Aleksander Kešeljević, sta postala nadzornika Infond Holdinga 3 v trenutku, ko je ta prešel iz rok Boška Šrota h Groffu. Ko se je v javnosti na začetku Cerarjevega mandata to problematiziralo, je premier za oba jamčil in poudaril, da nista bila nadzornika v času Šrota. Prav tako je zavrnil navedbe, da sta del omrežja Gregorja Golobiča ali Staneta Valanta. Ime Groffa pa je zamolčal.

V ozadju boj za koncesijo?

Kot smo zapisali, je poskušala kulturna ministrica upravljanje z rudarskim delom rudnika poveriti Komunali Idrija, ki je v občinski lasti. To pa očitno ni bilo pogodu sivim likom – konkretno vplivni idrijski družini Groff, ki se po naših informacijah zavzema, da upravljanje rudarskega dela rudnika prevzame koncesionar.