Paroh Srbske pravoslavne cerkve

Je raj užival že na zemlji?

Robert Marin
20. 4. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Perana Boškovića med drugim letijo očitki, da si je z delom prisvojenega cerkvenega denarja zgradil hišo, zapravljal pa naj bi ga za tudi manj elementarne človeške potrebe, kot je streha nad glavo. Paroh očitke zavrača in zatrjuje, da bo svojo nedolžnost dokazal med sojenjem.

Arhiv Svet24
Paroh SPC Peran Bošković

Paroh Peran Bošković je včeraj že drugič letos zanikal očitke o oškodovanju Srbske pravoslavne cerkve (SPC) in odtujitvi 800.000 evrov zbranih sredstev za gradnjo kulturno-pastoralnega centra na Prešernovi cesti v Ljubljani.

Tožilstvo mu očita kazniva dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti; v obeh primerih je zagrožena kazen do osem let zapora. Paroh Bošković je sicer že kmalu po izbruhu afere dejal, da se tožilstvo oklepa neresničnih navedb iz kazenske ovadbe na podlagi obrekovanj posameznih članov Pravoslavne cerkve, katerih edini namen je očrniti ga pred verniki in javnostjo. Novembra 2013 je vrh SPC sicer umaknil kazensko ovadbo, ker da zanjo ni bilo nikakršne podlage, organi pregona pa so nadaljevali delo in v začetku lanskega leta vložili obtožnico ...

Primer prevzela nova sodnica

Obdolženi se je o krivdi izrekel že konec januarja letos, po tem pa se je nekoliko zapletlo, saj je ljubljanska okrožna sodnica Vladislava Lunder na naroku pojasnila, da je zahtevala svojo izločitev, ker je sodelovala pri sklepu za uvedbo sodne preiskave ter se s tem po lastnem mnenju "okužila" s primerom, vendar predsednik sodišča Marjan Pogačnik njene zahteve ni uslišal. Izločitev Lundrove je nato zahteval zagovornik obdolženega, odvetnik Milan Krstić, ki je ob tem zahteval še izločitev predsednika sodišča Pogačnika, v obeh primerih zaradi dvoma o njuni nepristranskosti. O zahtevah obrambe je odločalo višje sodišče in ji ugodilo. Včeraj je paroh tako spet sedel na zatožno klop pred novo sodnico, Mojco Kocjančič, in na kratko pojasnil, zakaj je nedolžen.

SPC v Sloveniji kot zgodba o uspehu

"Zakaj ne priznavam krivde?" se je obdolženi uvodoma vprašal in nadaljeval: "Ker sem v teh tridesetih letih, odkar delujem v Ljubljani, s 15.000 verniki ustvaril najboljšo srbsko pravoslavno zgodbo v Evropi. Boljšo kot na Dunaju, v Parizu ali Londonu, kjer so stare emigracije in imajo več kot milijon vernikov." Ob tem je obdolženi pojasnil, kako je ustvaril velik krog verujočih in "prijateljev Cerkve", ki so spremljali vse projekte, tudi izgradnjo pastoralnega centra, za katerega so po parohovih besedah v manj kot 20 odstotkih prispevali verniki sami.

Obtožnica bolj kot sodišču namenjena medijem

"Potem pa je prišlo leto 2012, nov duhovnik, ki je že prej povsod, kjer je bil, delal zmedo, sledila je ovadba, obtožnica, ki je fotokopija navedb tega duhovnika. Naši najboljši verniki, zaslišani v preiskavi, me niso nikjer obremenili. Obtožnica deluje, kot da je bolj namenjena medijem kot sodišču. Ne čutim se krivega in to bom tudi dokazal,« je še dejal Bošković. Glavna obravnava z zagovorom obdolženca in zaslišanjem prvih prič se bo predvidoma začela 31. maja.

Profimedia
Glavna obravnava z zagovorom obdolženca in zaslišanjem prvih prič se bo predvidoma začela 31. maja.

Z delom donacij naj bi si zgradil hišo

V obtožnici beremo, da si je paroh prisvojil del donacij, ki jih je SPC prejela za začetek gradnje pastoralnega centra ob cerkvi sv. Cirila in Metoda na Prešernovi v Ljubljani, in si s tem zgradil hišo v Gameljnah. Cerkveni denar pa naj bi razmetaval tudi za manj elementarne človeške potrebe, kot je streha nad glavo. Po navedbah tožilstva je z njim zase in za svoje bližnje plačeval tudi naročnine za časopise in revije, RTV-naročnino, položnice Telekoma Slovenije in podjetja Ljubljanski kabel, članarino AMZS, račune za mobilne telefone, zamudne obroke pri Merkurju, obroke za posojilo pri NLB Leasing Maribor, življenjska zavarovanja, dopolnilna zdravstvena zavarovanja, lizing za chevrolet avea …