Stavka v energetiki se zaostruje

Teš: direktor Koritnik ustrahoval in se zaklenil v komandno sobo

R.T.
12. 4. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tretji dan splošne stavke v energetiki je zaznamoval zaplet v Tešu in Demu - zaposlenim so namreč preprečili izvajati stavko z omejevanjem proizvodnje električne energije. V Šoštanju, kjer se je direktor Arman Koritnik zaklenil v komandno sobo, je prišlo tudi do nasilja, je pojasnil predsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar.

Arhiv Svet24
50-milijonske izgube kar 175 presežnih delavcev

Koritnik se je v komandno sobo, kjer je običajno posadka sedmih ali osmih ljudi, zaklenil ob 7. uri in preprečil vstop vsem, ki so želeli izvajati stavkovne aktivnosti. Stavkajoče, ki so dobili pisna navodila, kako naj stavko izvajajo, pa je po Sevčnikarjevih besedah ustrahoval do te mere, da stavke niso upali izvesti.

Direktor Teša je po Sevčnikarjevi oceni "več kot država in vsi zakoni, preprečuje izvajanje legitimno napovedane stavke".

Tako v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) in Dravskih elektrarnah Maribor (Dem) ni prišlo do omejevanje proizvodnje, kar je bilo v okviru stavke predvideno za med 8. in 10. uro. Medtem ko se je v Mariboru zaplet mirno razpletel, pa se je v Tešu zaostrilo.

"Tu je očitno prišlo do nasilja, do neke prisile nad tistimi, ki so bili na delovnih mestih. To zahteva ukrepanje," je poudaril vodja Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije. O dogodku je sindikat že obvestil pravno službo in ji predal dokumentacijo, ki jo o dogodku imajo.

Sevčnikar sicer v tem trenutku še ne more napovedati, kako bo sindikat ukrepal, o tem bo v sredo odločal stavkovni odbor. Bodo pa o incidentu, ko se je stavkajočim preprečilo stavkati, obvestili vlado oz. ministrstvo za infrastrukturo in ostale deležnike.

"Nastala je absurdna situacija. Stavkovni odbor se bo dogovoril, kako bomo ukrepali," je dejal in dodal: "To je treba rešiti na krovni ravni. Stavko je napovedal Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije, in sicer vladi. In če se izvaja nasilje nad stavkajočimi, mora sindikat ukrepati."

Kot je prvi sindikalist v Tešu Danijel Tajnik zapisal v zapisniku o izvedbi današnje stavke, jim je bilo neuradno rečeno, da se bodo znašli na seznamu presežnih delavcev, če bodo izvajali aktivnosti v smislu omejevanja proizvodnje električne energije, saj bi s tem lahko povzročili gospodarsko škodo.

Po njegovih navedbah je bilo danes v Tešu tudi povečano število varnostnikov. S tem je poslovodstvo Teša še dodatno povečalo pritisk na udeležence in izvajalce stavke. Zaradi omenjenega so delavci zaposleni na proizvodni enoti šestega bloka podlegli psihičnim pritiskom in niso izvedli stavke, je dejal.

Tajnik je dodal, da so v stavkovnem odboru zgroženi nad ravnanjem poslovodstva Teša, zato od ustreznih inštitucij pričakuje, da ustrezno ukrepajo, saj gre po mnenju sindikata v tem primeru za kršitev zakona o stavki.

Kot je še pojasnil Tajnik, jim je uprava Teša v petek vročila program presežnih delavcev, iz katerega je razvidno, da bo 118 delavcev prejelo odpovedi pogodb o zaposlitvi. "V sredo imamo sestanek z upravo, nekaj delavcev naj bi zaposlili nazaj," je dodal.

Dve stavkovni zahtevi

Tudi tokrat so v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v ostalih družbah pa prekinili delo.

Stavka, ki se je začela 4. aprila, se tako danes, tretji dan, nadaljuje v obliki dveurnega omejevanja proizvodnje električne energije in prekinitve dela. Na enak način je potekala minuli četrtek, stavkalo pa je prek 3000 zaposlenih v dejavnosti.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je na vlado posredoval dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij.

Enaka dejavnost v enakem časovnem razponu se bo ponovila še ta četrtek. Nato bodo dejavnosti 18. aprila podaljšali za dve uri: tako bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj proizvodnjo omejevali med 8. in 12. uro, v ostalih družbah bodo v tem času prekinili delo. Zadnji dan stavke, 21. aprila, se bodo aktivnosti podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.