Slovenija

Višji regresi in odprava omejitev glede uspešnosti

M.J./STA
21. 3. 2016, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja danes nadaljujejo pogajanja. Tokratna osrednja tema pogovorov je predlog sindikatov, ki želijo sprostitev trenutno veljavnih ukrepov. V nasprotju z njimi pa bi vlada najprej dogovorila okvir sredstev za posamezno leto, ukrepe pa naj bi sproščali v takšnem obsegu, kot bi ta dopuščal.

STA
Sprostitev vseh ukrepov bi po vladnih ocenah pomenila 327 milijonov evrov.

Zahtev je kar nekaj

Sindikalna stran želi, da se prihodnje leto sprostijo trenutno veljavni ukrepi, da se torej začne prihodnje leto izplačevati redna delovna uspešnost, da se odpravijo omejitve pri izplačevanju delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, da se javnim uslužbencem izplača polni regres ter da se uveljavijo višine premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, kot so veljale pred znižanjem.

STA
Po vladnem predlogu bi se ukrepi sproščali postopno.

Sprostitev ukrepov težka 327 milijonov

Sprostitev vseh ukrepov bi po vladnih ocenah pomenila 327 milijonov evrov. Po vladnem predlogu pa bi se ukrepi sproščali postopno. Vlada je namreč v svojih izhodiščih predvidela, da bi se najprej dogovorili o formuli, po kateri bi izračunali možno rast stroškov dela v javnem sektorju za posamezno leto do vključno 2020. Na tej podlagi pa bi v pogovorih s sindikati za vsako leto določili, na kakšen način in v kakšnem obsegu se bodo sprostili še veljavni ukrepi.

Tokratna pogajanja, ki so se začela v dopoldanskih urah, potekajo v prostorih šolskega sindikata Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).