Slovenija

SDS je spet spodletelo

STA
4. 3. 2016, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

DZ je danes z 22 glasovi za in 43 proti zavrnil predlog novele zakona o Banki Slovenije, ki bi omogočil bolj transparentno delovanje Banke Slovenije, med drugim s pomočjo revizije smotrnosti in pravilnosti poslovanja s strani računskega sodišča. Stanke to načeloma podpirajo, a koaliciji niso všeč vse predlagane rešitve.

Arhiv Svet24

Kot je v prvem branju zakona izpostavil Marko Pogačnik (SDS), želijo preprečiti, da bi morali znova sanirati bančni sistem. K temu bi pripomoglo tudi boljše informiranje DZ s strani Banke Slovenije. "Banka Slovenije bi morala DZ v svojih poročilih obveščati tudi o zaupnih podatkih," je poudaril.

Predlagali so tudi spremembe glede sestave sveta Banke Slovenije. S tem, da bi bil svet centralne banke sestavljen tudi iz strokovnjakov, ki niso zaposleni v Banki Slovenije, bi uvedli boljši in kakovostnejši nadzor nad delovanjem Banke Slovenije. Poleg tega so med drugim želeli še, da bi plače guvernerja in viceguvernerjev padle pod zakon o plačah javnih uslužbencev.

Večina današnjih razpravljalcev podpira razpravo o spremembah glede nadzora Banke Slovenije. A medtem ko koalicija z rešitvami ni povsem zadovoljna, opozicija meni, da bi sporne rešitve lahko spremenili ali izpustili z ustreznimi dopolnili tekom nadaljevanja parlamentarnega postopka.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je poudaril, da vlada ugotavlja, da predlog novele posega v neodvisnost Banke Slovenije in ga ne podpira. Vlada je že sredi februarja za maj napovedala predlog zakonskih sprememb za določitev pristojnosti računskega sodišča v Banki Slovenije.