Slovenija

Zdaj je čas za razpravo o strožjem tobačnem zakonu

STA
4. 3. 2016, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je danes v javno razpravo poslalo predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, katerega izhodišča so predstavili že pred tednom dni. Javna razprava bo trajala 30 dni, ker predlog zakona v našo zakonodajo prenaša tudi evropsko uredbo o tobaku, bi moral biti sprejet še pred poletjem.

STA

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov bo v naš pravni red prenesel direktivo o proizvodnji, prestavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov. Direktiva narekuje velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila, prepoved dajanja na trg tobačnih izdelkov z značilno aromo in izdelkov, ki vsebujejo dodatke, strožje obveznosti poročanja o sestavinah v tobačnih izdelkih, celovito obravnavo elektronskih cigaret, novih tobačnih izdelkov in zeliščnih izdelkov za kajenje, strožje ukrepe za preprečevanje ponarejanja in nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki in prepoved prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov prek interneta, navajajo na ministrstvu za zdravje.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes ob robu odprtja novega vodovoda na onkološkem inštitutu poudarila pomen zakona za javno zdravje. Strokovni direktor inštituta Viljem Kovač pa je opomnil, da mnoge raziskave kažejo na veliko škodljivost kajenja, na breme, ki ga posledice kajenja predstavljajo za zdravstveni sistem, in na dejstvo, da kadilci umirajo mlajši. Pozdravil je pripravo zakona, ki ga celotna stroka po njegovih besedah zelo podpira. Poudaril je, da bo imela Slovenija, če bo sprejela ta zakon, enega najbolj naprednih protitobačnih zakonov v Evropi.

Zagreniti želijo posel tobačni industriji

Ministrstvo je poleg ukrepov, ki jih predvideva evropska direktiva, v predlog zakona vključilo tudi druge ukrepe za zmanjšanje dostopnosti do tobačnih izdelkov, med drugim popolno prepoved oglaševanja in ukrepe za zaščito pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu. Zaradi številnih kršitev zakonodaje, še posebej prepovedi prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim, predlagajo uvedbo sistema licenciranja za prodajalne tobačnih izdelkov. Predlagajo uvedbo posebne dajatve, zbrana sredstva pa bi namenjali zdravljenju s tobakom povezanih bolezni, preprečevanju začetka kajenja in programom opuščanja kajenja.

Med cilji, povezanimi s sprejetjem zakona, ki jih je že pred tednom dni izpostavila Kolar Celarčeva, je zmanjšanje potrošnje tobačnih izdelkov za 30 odstotkov, želijo si tudi, da bi Slovenija postala družba brez tobaka, v kateri bo delež kadilcev nižji od petih odstotkov. Z ukrepi iz zakona želijo doseči, da mladostniki in mladi sploh ne bi začeli kaditi, kadilce želijo spodbuditi k opuščanju kajenja, zmanjšati izpostavljenost tobačnemu dimu in posledično zmanjšati obolevnost, prezgodnjo umrljivost ter stroške zaradi rabe tobaka.