Slovenija

Metro v Riu močno zamuja

T.C.
21. 2. 2016, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Župan Ria de Janeira je opozoril, da nadgradnja podzemne železnice v tem brazilskem mestu, ki bo avgusta gostilo olimpijske igre, ne poteka po načrtih. Nadgradnja je nujna, da se bodo lahko množice obiskovalcev med igrami gibale, gradnja pa zamuja, poroča časopis O Globo.

Brazilski časopis je objavil zapise iz elektronskega sporočila, ki ga je župan Eduardo Paes v petek poslal Mednarodnemu olimpijskemu komiteju, v njem pa izrazil zaskrbljenost, da projekt ne bo končan pravočasno.

Do iger je še šest mesecev, prireditelji pa bodo z podaljšano podzemno železnico povezali olimpijski park in olimpijsko vas s centrom Ria. Paes je v e-mailu zapisal, da predlaga urgentno srečanje, na katerem bi poiskali alternativo prvotnemu načrtu.

Ta alternativa bi lahko bil sistem posebnih linij za ekspresne avtobuse, piše O Globo. Trenutno je pot od glavne postaje podzemne železnice na območju Barre do preostanka mesta vse prej kot kratka, traja med eno in dvema urama. Z metrojem bi pot precej skrajšali - na 13 minut.

Tiskovna predstavnica župana Ria Claudia Lopes za francosko tiskovno agencijo AFP ni želela potrditi objavljenih elektronskih sporočil in jih tudi ni želela komentirati. Dejala je, da Paes zaupa v državo in da dela potekajo. Komentarja se je vzdržal tudi organizacijski odbor Rio 2016.