Svet

V New Yorku že dva policijska strelska obračuna v dveh tednih

T.C.
21. 2. 2016, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Število strelskih obračunov med policisti in osumljenci v mestu New York od konca 90. let prejšnjega stoletja vztrajno pada, vendar pa je v zadnjih dveh tednih prišlo že do dveh takšnih obračunov, v katerih so bili skupno ranjeni štirje policisti. Nazadnje v soboto zjutraj, ko se je osumljenec obstreljeval z osmimi policisti.

Reuters

Dva policista sta v soboto zjutraj šla raziskat streljanje v predelu Brooklyna in se soočila z osumljencem Jamalom Funesom, ki je proti njima pomahal s pištolo in se odpeljal z avtomobilom.

Zaletel se je v drugi policijski avtomobil, prišli so še drugi policisti in odprli ogenj ter osumljenca večkrat ranili, kot kaže pa tudi dva svoja kolega. Preiskava o tem še traja, oba policista bosta preživela, osumljenec pa je v kritičnem stanju.

Pred dvema tednoma je osumljenec streljal v dva policista in ju ranil, nakar se je ubil.

New York že dolgo več ni to, kar je bil v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, ko je statistika naštela po 2000 in več izstreljenih nabojev na leto. Zadnja statistika iz leta 2013 kaže, da je bilo takrat v mestu izstreljenih 250 nabojev.

Profesor zgodovine na kolidžu kazenskega prava John Jay v New Yorku Fritz Umbach pravi, da je statistika policijskega streljanja v mestu od 70. let dramatično padla. V 20 letih za kar 85 odstotkov. Zadnjih 15 let je bilo na leto le od enajst do 20 primerov, ko so policisti ustrelili osumljenca. Ta trend se je potem razširil po ZDA.

Umbach razlaga, da je v 70. letih poveljstvo nad mestno policijo prevzel komisar Patrick Murphy, ki je bil zgrožen zaradi števila strelskih obračunov in je sprožil reforme, ki so sprva naletele na hud odpor med policisti. Kasneje se je nasprotovanje uneslo, ko je bil sprejet zakon, po katerem so lahko odvetniki od policije oziroma mesta iztožili odškodnine zaradi policistov, ki so koga po krivem ustrelili ali ranili.

Reforme so potem sprejeli tudi drugod in nasilnih strelskih obračunov je bilo potem iz leta v leto manj, ne le v New Yorku, ampak tudi drugod po ZDA. "New York je bil 150 let komunikacijski center ZDA in zgodbe o kriminalu in nasilju so bile zanimive ter so polnile časopise," pojasnjuje profesor novinarstva na univerzi Rutgers Robert Snyder, ki je v mladosti kot novinar spremljal policiste na obhodih in v akcijah.

Policisti in novinarji so bili včasih bolj povezani in policija je imela malce večji nadzor nad zgodbami. "Edino temnopolti novinarji, ki niso bili povezani, so razkrivali prekrške policistov. Spomnim se, kako so uredniki v primeru umora zakrito vprašali, kako je kaj vreme. Če je bil odgovor, da je temno, potem je šlo za ustrelitev temnopoltega osumljenca in novica je dobila le par vrstic," je dejal Snyder.

Policijsko nasilje je danes bolj odmevno, čeprav statistika pravi, da ga je manj kot prej. "Transformacija novinarstva, ko poročajo vsi mogoči in ne le profesionalci. Razširjenost nove tehnologije, ko lahko vsak posname dogodek in podobno prispeva do večje odmevnosti in jeze javnosti. Nobenega dvoma ni, da so policisti izgubili zaupanje mladih temnopoltih in da ga bo potrebno pridobiti nazaj. Čeprav je nasilja dejansko manj," trdi Snyder.

Tako Snyder kot tudi Umbach sta prepričana, da je problem v orožju. Na vprašanje STA kaj je tisto, kar povzroča veliko več primerov strelskih obračunov v ZDA, kot pa na primer v drugih civiliziranih državah, sta oba odgovorila, da je to razširjenost orožja. "Policisti pričakujejo, da bo imel osumljenec orožje in zato bi bilo naivno pričakovati, da se bo ameriški policist obnašal kot londonski bobi in mahal s pendrekom," je dejal Umbach.

"Pred 100 leti so šli drug na drugega z noži in je bilo seveda manj žrtev. Strelno orožje impulze jeze naredi veliko bolj smrtonosne," je povedal Snyder in skupaj z Umbachom menil, da bi bila potrebna strožja zakonodaja in podoba bi se spremenila.

Na vprašanje ali obstaja možnost, da se trend padanja strelskih obračunov še izboljša, ali pa je padel na dno, ki ga brez odprave orožja ne bo mogoče popraviti, pa sta menila, da možnost je. "Potrebna je večja odgovornost med policisti. Slaba jabolka je potrebno kaznovati. Slabi policisti so tisti, ki delajo neumnosti in umažejo druge. Boljše izobraževanje policistov v smeri, da lahko napet položaj rešijo tudi kako drugače, kot pa s streljanjem, bi prav tako pomagalo k izboljšanju razmer."