Svet

Kdo je pravi kristjan?

Matej Klarič
21. 2. 2016, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med Donaldom Trumpom in papežem Frančiškom se je vnel spor, potem ko je Frančišek, ki se mudi na obisku v Mehiki, sporočil, da tisti, ki govori o deportacijah milijonov ljudi in gradnji zidu, ne more biti kristjan. Trump mu ni ostal dolžan in se je ostro spravil na priljubljenega verskega voditelja.

Facebook
Donald Trump

"Oseba, ki razmišlja samo o gradnji zidov, kjerkoli že bodo, in ne o gradnji mostov, ni kristjan. Tega ni v evangeliju," je odgovoril papež, ko so ga novinarji povprašali o newyorškem milijarderju. Frančišek je dodal, da se ne bo vpletal v to, koga naj Američani volijo, ampak da zanj človek, ki govori takšne stvari, ni kristjan.

S tem se je papež odzval na Trumpove besede o izgonu milijonov nezakonitih priseljencev iz ZDA. Mehičane je v svojih nastopih tudi obtožil, da so posiljevalci in morilci, na mehiški meji pa želi zgraditi velik zid. Prav včeraj ponoči so v konservativni Južni Karolini, v kateri prebivalci delijo njegove ostre poglede glede priseljevanja, potekale republikanske volitve, kjer je Trump velik favorit.


Papeža imajo za kmeta na šahovnici
Trump se je na papeževe besede hitro in ostro odzval ter v govoru povedal: "Če in ko bo Islamska država napadla Vatikan, za katerega vsi vemo, da je njegova najbolj zaželena lovorika, vam lahko zagotovim, da si bo papež samo želel in molil, da bi bil Donald Trump predsednik, saj se to takrat nikdar ne bi zgodilo. Islamska država bi bila izbrisana z obličja Zemlje, v nasprotju s tem, kar zdaj počnejo naši politiki, ki samo govorijo, ukrepajo pa ne." Povedal je tudi, da nihče, še posebej pa verski voditelj, ne bi smel imeti pravice dvomiti v vero drugega človeka. "To je sramotno," je dejal. Po njegovem mnenju Mehičani papeža izkoriščajo in ga imajo za kmeta na šahovnici, zato bi jih moralo biti sram.


Mehiška vlada izigrava ZDA
"Mehiška vlada in njeno vodstvo sta papežu izrekla veliko omalovažujočih opazk o meni, saj hočejo še naprej izigravati ZDA, tako pri gospodarskih poslih kot na meji, in razumejo, da sem prebister zanje. Papež je slišal samo eno stran zgodbe, ni pa videl kriminala, prekupčevanja z mamili in negativnih gospodarskih posledic, ki jih imajo aktualne politike na ZDA," je še govoril Trump. Pri tem pa očitno ni bil obveščen, da je papež obiskal Ciudad Juarez, ki velja za nekdanjo svetovno prestolnico umorov, in celo tamkajšnji zapor.


Pozneje je Trump omilil retoriko
Trump, ki je po verskem prepričanju prezbiterijanec, je nato, ko so mu najverjetneje prišepnili, da je šel predaleč, obrnil ploščo in precej omilil žaljivo retoriko. Dejal je, da dvoboja ne bi opisal kot spor, in dodal, da se nerad prepira s papežem. "Zelo ga spoštujem. Je velika osebnost in mislim, da dobro opravlja svoje delo, ima tudi veliko energije," je izjavil in očitno "pozabil", kaj je govoril le nekaj ur pred tem.

Pretirani spor v globoko verni Južni Karolini bi mu lahko tudi škodil in odnesel zmago. Skozi celotno kampanjo si namreč Trump prizadeva pokazati svojo pobožno plat. Že kmalu bomo lahko videli, kolikšno škodo mu je povzročil besedni dvoboj.