Slovenija

Nova šefica levice?

Žiga Kariž
20. 2. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Medtem ko se edina dosedanja slovenska predsednica vlade, Alenka Bratušek, še vedno otepa očitkov, ki letijo na njeno vodenje države, naj bi si na levici na čelu države želeli ponovno videti žensko.

Arhiv Svet24
EU-poslanki Tanji Fajon popularnost v zadnjih mesecih narašča.

Ob vseh škandalih, ki pretresajo sedanjo vlado, in ob dejstvu, da se ji je podpora v zadnjih mesecih znatno zmanjšala, ni nič čudnega, da vedno več politikov in poznavalcev političnega parketa napoveduje, da bomo jeseni znova odšli na volišča. Ob praznovanju 27. rojstnega dne SDS je k skupnemu nastopu na predčasnih volitvah stranke na desnici že pozval Janez Janša. Pri Socialnih demokratih (SD) se je skozi forum starejših v politiko vrnil Milan Kučan s svojimi soborci. Čeprav uradno zgolj zato, da upokojenska volilna baza ne bo več edine rešitve videla v Karlu Erjavcu, se neuradno govori o nezaupnici Dejanu Židanu.


Iskanje nove predsednice
Skupina propadlih politikov iz vrst Zaresa, Zavezništva Alenke Bratušek in SMC, ter še nekaj prostih strelcev resno razmišljajo o tem, da bi pred novimi parlamentarnimi volitvami ustanovili novo politično stranko. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev v državnem zboru in bivši poslanec SMC Bojan Dobovšek je zato pri agenciji Episcenter naročil raziskavo o priljubljenosti različnih ljudi iz njihovega kroga. Preverili so priljubljenost več kandidatov, in ker z rezultati niso bili zadovoljni, naj bi se odločili slediti vzoru ameriških demokratov. Tako naj bi zdaj iskali slovensko Hillary Clinton.


Glavne kandidatke
Vloga predsednice vlade naj bi takoj znova zadišala Alenki Bratušek, a ji rezultati javnomnenjske raziskave niso naklonjeni. Potem so se domislili Nataše Pirc Musar, ki je sicer trenutno neprofesionalna predsednica Rdečega križa, a je že večkrat pokazala, da ji ambicij, tudi v politiki, ne manjka. Ponujala naj bi se tudi za notranjo ministrico Bratuškovi, s katero sta sicer v zelo dobrih odnosih, a se je ta potem premislila. Raziskava Episcentra naj bi pokazala, da bi Pirc Musarjevo volil kar vsak tretji Slovenec, kar je zagotovo dobra osnova za začetek volilne kampanje. A glavna ovira pri realizaciji te ideje naj bi bili posli njenega moža Aleša Musarja, ki je bil vpleten v več privatizacijskih zgodb, tako v Sloveniji kot na Balkanu.


Najbolj priljubljeni
Skupina okoli Dobovška zdaj išče novo damo. Pred časom naj bi bila zelo aktualna Maja Makovec Brenčič, a je tudi ta odpadla – zaradi svoje nemoralne drže pri aferi z dodatki za stalno pripravljenost. Malo je verjetno, da bi v slovensko politiko lahko zvlekli komisarko Violeto Bulc, ki se je čez noč uveljavila na evropskem političnem parketu. Iskanje se torej nadaljuje. Medtem pa bodo pri stranki SD vedno težje ignorirali dejstvo, da je sedanja podpredsednica stranke, Tanja Fajon, na lestvici popularnosti politikov pred predsednikom Dejanom Židanom. Kot EU-poslanka je varno oddaljena od domačih političnih zdrah, kar ji očitno koristi, in glede na raziskavo Vox populi, ki jo izvaja Ninamedia, zaseda tretje mesto na lestvici popularnosti, takoj za Pahorjem in Violeto Bulc.