Svet

V Nigru volijo novega predsednika

T.C.
21. 2. 2016, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Nigru danes potekajo predsedniške volitve, na katerih se za položaj znova poteguje sedanji predsednik države Mahamadou Issoufou in še 14 kandidatov, med njimi tudi njegov glavni tekmec Hama Amadou kar iz zapora. Poleg predsedniških potekajo tudi parlamentarne volitve.

Reuters
Predsednik Issoufou rabi novo letalo.

Nekdanji premier Issoufou, ki prihaja iz stranke socialistov, je bil za predsednika izvoljen leta 2011. Politične napetosti pa so se začele dve leti kasneje, ko je predsednik parlamenta Hama Amadou izstopil iz vladajoče stranke in postal predsednikov glavni nasprotnik.

66-letni Amadou je leta 2014 pobegnil v Francijo, potem ko so ga obtožili tihotapljenja dojenčkov. Lani so ga ob vrnitvi v domovino aretirali, a so plačilo varščine zavrnili. Kljub temu da je v zaporu, je sedaj kandidat stranke Nigerijsko demokratično gibanje in glavni tekmec Issoufouja.

Poleg političnih sporov pa to zahodnoafriško državo pretresajo tudi grožnje skrajnežev, povezanih z mednarodno teroristično organizacijo Al Kaida in skrajne islamistične skupine Boko Haram, zaradi katerih je moralo svoje domove zapustiti na tisoče civilistov.

Če ne bo jasnega zmagovalca, bo drugi krog predsedniških volitev, na katerih lahko od 18 milijonov državljanov Nigra glasuje 7,5 milijona ljudi, potekal 20. marca.

Reuters
Varnostne ukrepe v tej mošeji naj bi šele pred dvema dnevoma omilili, potem ko so ocenili, da skrajna islamistična milica Boko Haram (na fotografiji) ne predstavlja več velikega tveganja za vernike.