Slovenija

Razkrivamo! Vlada tajno kopiči nove zaloge rezilne žice

Matej Klarič
9. 2. 2016, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izvedeli smo, da vlada zadnje dni spet kopiči zaloge rezilne žice. Na kočevsko območje je bilo tako tajno, s civilnimi tovornjaki, že pripeljanih okrog 300 ton kolutov rezilne žice, še vsaj dvakrat toliko naj bi je pripeljali v teh dneh.

Bralec
Ekskluzivna fotografija iz skladišča, kjer kopičijo kolute rezilne žice. Ko bodo pripeljali vse zaloge, bo skladišče polno.

Pred pomladjo in toplejšim vremenom, ki bi lahko v Evropo pripeljalo še več beguncev, lahko očitno pričakujemo novo fazo postavljanja žice na meji s Hrvaško.

Čeprav so poplave in nasprotovanje domačinov vsaj začasno ustavili njeno postavljanje in predstavnike vlade celo prisilili, da so priznali svojo napako in na določenih delih začeli žico odstranjevati, se bo postavljanje, kot kaže, nadaljevalo.

Del žice so odstranili

Na 4,5 kilometra meje so tako rezilno ograjo nadomestili z navadno, panelno, ki naj bi bila bolj prijazna do turizma in odpornejša ob poplavah. Na približno 19 kilometrih pa so odstranili rezilno ograjo in je (še) niso zamenjali. Tam so postavljeni samo nosilni stebri, da bi lahko, če bi bilo treba, na hitro postavili ograjo. Po zadnjih razpoložljivih podatkih so do zdaj postavili okrog 157 kilometrov žice.

Žica na vsej meji

Že v sredini decembra je sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic prvič dejal, da bo zaradi nevarnosti migracijskih tokov treba takšno ograjo postaviti na celotni meji s Hrvaško. Ta je dolga skupaj kar 670 kilometrov, od tega kopenska meja predstavlja 380, rečna pa 290 kilometrov. Jasno je torej, zakaj vlada kopiči nove zaloge. Ni pa še znano, ali je rezilna žica tudi tokrat prišla iz Španije in kdaj se bo začelo postavljanje. Več informacij bomo poskušali pridobiti v prihodnjih dneh.