Slovenija

Pobuda za pasji park

Tilen Pajek
9. 2. 2016, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Septembra smo poročali, da bo Idrija dobila pasji park. V Kranju so očitno želje enake, saj se je na facebooku pojavila skupina Pasje igrišče v Kranju, ki danes združuje več kot 300 ljudi.

pes
Že več kot 300 podpornikov ima facebook skupina Pasje igrišče v Kranju.

Danilo, eden od pobudnikov pasjega igrišča, pojasnjuje, da je razlog za pobudo preprosto dejstvo, da Kranj takega prostora nima, in poudarja: »Niti sprehajališč nimamo urejenih. Tu ne mislim na asfaltne, ampak travnate površine, kjer se psi lahko spuščeni sprehajajo poleg skrbnika ali prosto tekajo v bližini in pri tem ni nevarnosti za prometne nevšečnosti.« Da so gorenjski skrbniki pripravljeni na to pobudo, potrjuje dejstvo, da imajo že pripravljene predloge za lokacijo takega igrišča: »Na Planini ter na Zlatem polju – okolica šol. Preostale lokacije poskušamo iskati naknadno, skupaj z občani, ki podpirajo našo skupino za postavitev parka.«

Društvo za zaščito živali Kranj si prizadeva tudi za lokalno zavetišče za živali. 

O POBUDI OBVESTILI OBČINO

Z idejo so se obrnili na kranjsko občino. »Povedali so, da so postavili koše za pasje iztrebke. Povedal sem jim, koliko psov je v mestu po mojih izračunih, in poudaril, da bi bil tak park primeren. Dejali so, da je to število le ugibanje. Ne razumem pa, zakaj so postavili toliko košev za iztrebke, na vsakih 15–20 metrov, če zanikajo tako število psov. Veseli me, da si prizadevajo, da bi bil Kranj urejen, vendar obdobje do leta 2030, kot so rekli, ni kratka doba, da bi vse do takrat čakali na svoj pasji park,« pravi Danilo. Za pojasnila smo zaprosili kranjsko občino. Mendi Kokot iz kabineta župana je pojasnila, da s pobudo prek facebooka neposredno niso seznanjeni, so pa to prejeli prek aplikacije KrPovej in tam pojasnili pogoje, povezane z vzpostavitvijo parka za pse. »V tem času poteka postopek sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Kranj, vendar nismo prejeli pobude, da bi v tem temeljnem prostorskem aktu opredelili lokacijo parka za pse,« nam je pojasnila Kokotova in dodala: »Občina ima pogodbo za opravljanje storitev pomoči, oskrbe in namestitve zapuščenih živali v zavetišču sklenjeno z zavetiščem Perun na Blejski Dobravi.« Iz kranjske občine so nam sporočili tudi načrte za letos: »V proračunu občine za leto 2016 je denar namenjen za izdelavo dokumentacije za zavetišče za zapuščene živali. Vsekakor pa moramo vsi v okviru danih možnosti delovati v dobrobit živali, saj so zapuščene živali ne nazadnje posledica neodgovornega in nemoralnega ravnanja ljudi.« Nikakor ne izključujejo možnosti, da bi mesto tak park dobilo, vendar trenutni prostorski akti tega ne določajo. »Vprašanje, ki se pojavlja, je, kdo bo investitor za pasji park ter kdo in kako ga bo vzdrževal. Tudi lastništvo parcel je lahko problematično,« pojasnijo na občini.

Mediaspeed
Iz kabineta kranjskega župana Boštjana Trilarja so sporočili, da so pobudo prejeli prek aplikacije KrPovej.

MOŽNOSTI JE VELIKO

Pobudniki vzpostavitve parka so prepričani, da je možnosti, komu predati upravljanje parka na tem področju, veliko. »Mislim, da je kar nekaj društev, ki bi z veseljem prevzela to odgovornost,« pravi Danilo. Morda pa bi k projektu lahko pristopilo Društvo za zaščito živali Kranj. Predsednica društva Romana Sladič poudarja, da s tako pobudo tudi oni niso seznanjeni, a jo pozdravljajo: »Že pred volitvami smo kandidate za župane spraševali, kaj nameravajo ukreniti v zvezi s tem. Kljub velikim besedam in obljubam se doslej ni še nič premaknilo, in če bo Mestna občina Kranj zaradi te pobude vendarle dobila pasji park, bomo seveda zadovoljni.« V društvu pa ne morejo mimo nujne potrebe, da bi na tem področju dobili tudi lokalno zavetišče, v katerem bo poskrbljeno za brezdomne in zavržene živali.