Zanimivosti

Osebno ime lahko večkrat spremenite

pl
9. 2. 2016, 17.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Sloveniji je bilo lani rojenih največ dečkov, ki so jih starši poimenovali Luka. Eva pa je v lanskem letu najpogosteje zapisano na zibelki deklic. Še vedno pa je v Sloveniji največ oseb, ki slišijo na ime Franc ali Marija, najpogostejši priimek je Novak.

profimedia
Lahko izberete ime, ki vsebuje črke, ki jih v naši abecedi ni, številke pa v imenu nimajo kaj iskati.

Osebno ime je sestavljeno iz enega ali več imen, iz enega ali več priimkov. Kaj pa, če vam ni všeč, če vam ni več všeč ime vašega otroka? Ga lahko spremenite? Kako je v primeru, ko se ne morete odločiti, kako bi otroka poimenovali?

Zanimalo nas je, koliko imen in koliko priimkov ima lahko oseba pri nas. Za Svet24 je odgovorila mag. Irena Klembas z Upravne enote Ljubljana: »Osebno ime je sestavljeno iz imena in priimka. Ime in priimek sta vsak zase lahko sestavljena iz več besed, ki tvorijo celoto. Za pravni promet izbrani priimek in ime sta lahko sestavljena vsak iz največ dveh besed oziroma dveh nedeljivih celot. Državljan, ki ima ime in priimek ali ime ali priimek sestavljen iz več kakor dveh besed oziroma nedeljivih celot, mora podati izjavo o izbiri osebnega imena za pravni promet in izbrano osebno ime v pravnem prometu tudi uporabljati.«

Nekateri starši imajo nenavadne želje, svojega otroka želijo poimenovati z nevsakdanjimi imeni. To je dovoljeno, pravica do svobodne izbire osebnega imena se sme omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi.

Jasna pravila

»Osebno ime se v matični register in javne listine vpisuje z naborom črk in znakov, ki so določeni z zakonom, ki ureja matični register, in podzakonskimi akti, izdanimi na njegovi podlagi. Nabor črk in znakov za zapis osebnih imen je določen v Pravilniku o izvrševanju zakona o matičnem registru,« pravi Klembasova. To pa pomeni, da lahko otroku izberete ime, ki vsebuje tudi črke, ki jih v naši abecedi ni. Ne morete pa ga poimenovati s številko, prav tako ni dovoljen zapis imena v drugačni pisavi, arabski, cirilici …

profimedia
Mladoletni osebi se lahko osebno ime spremeni le na prošnjo njenih zakonitih zastopnikov.

Otroka morate poimenovati v 30 dneh

Elektronska prijava rojstva omogoča takojšnjo podajo zahtevka za določitev enotne matične številke občana (EMŠO) ter prijavo rojstva in prebivališča novorojenčka. V prostorih ljubljanske porodnišnice sta matičarki, ki staršem olajšata delo v zvezi z vpisom novorojenčka v matični register. Mamice že v porodnišnici prejmejo izjavo o določitvi osebnega imena in prebivališča otroka. V kolikor izjavi izpolnijo, matičarki vneseta podatke o novorojenčku v matični register in ob odhodu domov mamice že prejmejo rojstni list za otroka. Osebno ime morajo starši določiti in ga prijaviti upravni enoti najpozneje v 30 dneh od otrokovega rojstva. Če starša ne prijavita otrokovega osebnega imena, ker se o tem ne moreta sporazumeti, jima pri sporazumni odločitvi pomaga center za socialno delo, ki pri tem upošteva varstvo otrokovih pravic, otrokov osebnostni razvoj in varovanje njegovih koristi. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o otrokovem osebnem imenu, o sporu med roditeljema odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev. A takšnega primera, da starša otroka ne bi poimenovala niti v določenem roku, torej v 30 dneh od rojstva, pri nas ne beležimo.

536 strank je lani pri Upravni enoti Ljubljana vložilo vlogo za spremembo osebnega imena. 

Sprememba imena

Vsi pa s svojim imenom ali priimkom niso zadovoljni. Lani je pri Upravni enoti Ljubljana vlogo za spremembo osebnega imena vložilo 536 strank.

»Mladoletni osebi se lahko spremeni osebno ime na prošnjo zakonitih zastopnikov; eden izmed roditeljev je vložnik prošnje za spremembo osebnega imena otroku, drugi roditelj pa mora podati soglasje k spremembi otrokovega osebnega imena. Če je otrok dopolnil devet let in je glede na osebnostni razvoj sposoben izraziti svojo voljo, je potrebno tudi njegovo soglasje. Če zahteva spremembo osebnega imena skrbnik oziroma skrbnica, mora s tem soglašati tudi pristojni center za socialno delo, ki mora pri tem upoštevati največje koristi otroka,« je pojasnila Klembasova.

Za vsako naslednjo odločbo o spremembi osebnega imena se plača dvakratna vrednost takse.

Kadar starši živijo ločeno, lahko spremembo otrokovega osebnega imena zahteva tisti od staršev, pri katerem otrok živi oziroma kateremu je zaupan v varstvo in vzgojo, če s tem soglaša drugi od staršev. Če drugi od staršev ne soglaša s spremembo osebnega imena mladoletnemu otroku, jima sporazumno odločitev pomaga doseči center za socialno delo. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o otrokovem novem osebnem imenu, o utemeljenosti zahtevka odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev. Predlogu mora biti priloženo dokazilo pristojnega centra za socialno delo, da sta se starša ob njegovem sodelovanju poskušala sporazumeti o otrokovem novem osebnem imenu. Preden sodišče odloči, mora pridobiti mnenje pristojnega centra za socialno delo o koristi otroka. Odločba sodišča o utemeljenosti zahtevka mora biti priložena zahtevi za spremembo osebnega imena mladoletni osebi.

Soglasje drugega od staršev ni potrebno, če njegovega prebivališča ni mogoče ugotoviti ali če mu je odvzeta poslovna sposobnost ali roditeljska pravica.

»Oseba lahko že določeno osebno ime spremeni večkrat. Za vsako naslednjo odločbo o spremembi osebnega imena, izdano na zahtevo stranke, se plača dvakratna vrednost takse za spremembo osebnega imena,« je še povedala Klembasova.