Svet

Albanski teroristi so se izrekli za nedolžne

STA
9. 2. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Makedoniji se je danes začelo sojenje 29 etničnim Albancem, obtoženim sodelovanja v lanski teroristični akciji pri Kumanovu, kjer so se 9. in 10. maja spopadli pripadniki varnostnih sil in domnevni skrajneži. Po dveh dneh spopadov so policijske sile skrajneže obvladale, v spopadih pa je bilo ubitih 18 policistov in oborožencev.

Makedonska policija
Aretirani napadalci.

Sojenje poteka na vrhovnem sodišču v Skopju. Vsi obtoženi so se izrekli za nedolžne. Ob začetku sojenja je obramba zahtevala, naj primer prevzame posebno tožilstvo. Sodišče je predlog ovrglo, saj da posebno javno tožilstvo ni samo predlagalo prevzema primera.

Javni tožilec Naum Panovski je povedal, da bo tožilstvo dokazalo, da so obtoženi sodelovali v incidentu v Kumanovu ter napadu na policijsko postajo v Gošincu. Glede na obtožnico jih je namreč nekaj že 21. aprila lani napadlo omenjeno policijsko postajo in iz nje odneslo orožje.

Twitter
V spopadih uničene stavbe v Kumanovu.

Po trditvah tožilstva je bila oborožena skupina organizirana na treh ravneh. Na prvi ravni je bila skupina poveljnikov, večinoma iz Kosova. Na drugi ravni je šlo za logistiko pri zagotavljanju pomoči ter zatočišč za udeležence napada, pri čemer je bila večina teh makedonske narodnosti. Na tretji ravni pa je šlo za izvajalce, ki so znova prihajali iz Kosova.

Pred začetkom sojenja so pred sodiščem in v sami stavbi okrepili varnostne ukrepe.