Slovenija

Erjavec končno spregovoril - koliko vikendov ima v resnici?

Simon Rosc
22. 1. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vikend na hrvaški obali. Kdo ga ne bi imel? Glede na število Slovencev, ki vsako leto letujejo na Hrvaškem, bi bila vrsta za vikend dolga. No, zunanji minister Karl Erjavec ga ima. In prav ta mu zadnje tedne povzroča sive lase. Včeraj nas je sprejel v svoje sobane in nam pojasnil, koliko nepremičnin ima v resnici v lasti.

Arsen Perić/M24
Zunanji minister Karl Erjavec je novinarki hrvaškega Jutarnjega lista povedal povsem drugačno zgodbo, kot jo zdaj govori Sloveniji.

Med brskanjem po spletu smo naleteli na nadvse zanimiv intervju, v katerem Karl Erjavec novinarki hrvaškega Jutarnjega lista leta 2007 zatrdi tole: »V Karigadorju letujem že od otroštva. Najprej smo kampirali v Novigradu, nato so starši kupili apartma, v katerem še vedno, vsako leto, dopustujem s svojo družino.« Nato pa poslanec NSi Matej Tonin pred dnevi opozori na omenjeni vikend v Karigadorju, v zvezi s katerim nato Erjavec nekaj dni pozneje pred slovensko javnostjo pojasni, da je 49 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki je bilo zgrajeno leta 2002, leto kasneje za 61.335 evrov kupila njegova žena Ljuboslava. Gre torej za dve povsem drugačni zgodbi in seveda se ob tem samo po sebi postavlja vprašanje, kaj se je zgodilo z vikendom, o katerem je Erjavec razlagal novinarki Jutarnjega lista, če je že štiri leta pred njunim pogovorom v Karigadorju žena kupila še en vikend?

 Erjavec članku ni posvečal pozornosti, ker je šlo, kot je dejal, za en tak poletni članek.

ZGODOVINA ERJAVČEVIH KAMPIRANJ

Ko smo na zunanje ministrstvo poslali vprašanja v zvezi s tema dvema povsem nasprotujočima si zgodbama, nas je minister povabil v svoje prostore, z namenom, da nam pojasni, zakaj je do tega prišlo. »Moji starši niso nikdar kupili nobenega stanovanja. Moji starši so imeli samo kamp prikolico, kjer sem letoval z njimi v kampu Mareda, še pred tem pa Sirena. V Sireni od šestega leta naprej, v Maredi pa mislim, da smo začeli kampirati, ko sem bil star 17 ali 18 let.«

Arsen Perić/M24
V spletni različici zemljiške knjige pod katastrsko številko zemljišča, ki pripada stanovanju Erjavčevih, nismo našli vpisa.

EN TAK POLETNI ČLANEK

Še vedno je ostalo nejasno, zakaj je novinarki hrvaškega Jutarnjega lista torej povedal povsem drugo zgodbo, kot jo zdaj razlaga Sloveniji, in so jo naposled objavili še nekateri slovenski mediji. Na te očitke je Erjavec včeraj odgovoril tako: »Ta navedba v časopisu je netočna. Pogovor je bil objavljen leta 2007, vendar ni bil nikdar avtoriziran in je šel pač tak ven, kakor je šel. To, da so starši kupili apartma, ne drži. Članka v slovenskih medijih nisem videl, ampak ne glede na to, tudi če bi ga videl, ga najverjetneje ne bi demantiral, ker se o meni piše veliko netočnosti.« Ko smo ga opomnili, da ne gre le za neko malenkostno netočnost, da gre vendarle za nekaj pomembnega, da mu pripisujejo imetje, za katero zdaj trdi, da ga ne poseduje, pa se je Erjavec obranil: »Vseh medijev ne spremljam. Jaz sem ta intervju videl šele, ko se je začela zadeva problematizirati.« Ob tem še enkrat pove, da Jutarnjega lista, v katerem je bil objavljen intervju, ni videl, ker ni bil avtoriziran, to pa zato, ker je bil to »en tak poletni članek«.

Novinarka Jutarnjega lista trdi: »Vse, kar piše v besedilu, je minister Erjavec tudi rekel. Na objavo ni nikoli reagiral, če bi bilo karkoli drugače od tistega, kar je rekel meni, bi to najverjetneje tudi storil.« 

KAR PIŠE, JE TUDI REKEL

Glede na to, da Erjavec s tem na laž postavlja novinarko Jutarnjega lista, ki je z zunanjim ministrom leta 2007 (takrat obrambnim ministrom) opravila ta – kot mu je rekel sam – »poletni pogovor«, smo se pogovarjali tudi z njo. V izjavi nam je zapisala sledeče: »Vse, kar piše v besedilu, je minister Erjavec tudi rekel. Na objavo ni nikoli reagiral, če bi bilo karkoli drugače od tistega, kar je rekel meni, bi to najverjetneje tudi storil.« Res je precej neverjetno, da po vsem pisanju o podedovanem vikendu Erjavec tega ob PR-službi, ki jo ima na voljo, in servisu novic z njegovim imenom, slednjega ne bi, kot trdi, nikoli opazil. Še manj, da tako pomembne informacije, kot je lastništvo vikenda, ne bi nikoli prej zanikal, če ta informacija ne bi bila resnična.

PRAZNA ZEMLJIŠKA KNJIGA

Med brskanjem po hrvaški zemljiški knjigi, kjer smo iskali vpisane lastnike stanovanja, ki je po Erjavčevih besedah v lasti njegove žene, smo iskali zaman. V spletni različici zemljiške knjige, pod katastrsko številko zemljišča, ki pripada stanovanju Erjavčevih, namreč ni bilo nobenega vpisa.Tudi na to smo opozorili Erjavca, ki pa nam je nato včeraj naknadno pokazal zemljiškoknjižni izpisek in s tem potrdil, da je tudi formalno vse urejeno.

61.335 evrov je žena Ljuboslava odštela za 49 kvadratnih metrov veliko stanovanje v hrvaškem Karigadorju.

VEDNO NAROBE RAZUMLJEN

Po nenehnem ponavljanju, da je bil intervju neavtoriziran, in ker je povsem neverjetno sklepati, da bi si novinarka celoten in tako pomemben odgovor, ki govori o ministrovem lastništvu nad vikendom, preprosto izmislila, ostane edina razlaga še, da ga je novinarka razumela narobe, kar se pri Erjavcu dogaja izjemno pogosto. A kljub vsemu, ali je mogoče nekoga razumeti tako zelo narobe, da zapišeš, da nekdo počitnice preživlja v vikendu, ki ga je leta 2003 kupila njegova žena, ali pa v vikendu, kamor je že od otroštva hodil s svojimi starši. Precej nenavadno. No, ni pa to edino nasprotje, ki smo ga odkrili. V tem istem intervjuju Erjavec novinarki pojasni, da vsak dan bere Jutarnji list, medtem ko nam je včeraj dejal, da tega hrvaškega časopisa ne bere in posledično intervjuja ni videl. Le kdo bi znal rešiti to uganko?