Slovenija

Huda družinska stiska: z 200 evri skozi mesec

Gabrijel Toplak
7. 1. 2016, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Družina iz Svetincev v občini Destrnik centra za socialno delo na upa prositi za pomoč, saj se bojijo, da jim »usluge« pozneje ne bo uspelo vrniti in jim bodo zaplenili zemljo. Službo neuspešno iščeta tako oče kot hčerka, zdaj jim grozi še rubež.

Gabrijel Toplak
Majda Macun je hišo z gospodarskim poslopjem in nekaj njivami podedovala od staršev.

Četudi z bližnje ceste mimo stanovanjske hiše na naslovu Svetinci 8 v občini Destrnik ni videti skoraj nič neobičajnega, le povprečno stanovanjsko hišo, se za zidovi skriva precej žalostna zgodba in vlada huda stiska.

Štiričlanska družina vsak mesec komaj plača položnice. 

ZASEBNIK MU NI PLAČEVAL

Družina, 46-letni Drago Potrč in njegova 46-letna partnerica Majda Macun ter 16- in 21-letna hčerka, živi v precejšnji stiski. »Začelo se je, ko sem pred približno tremi leti izgubil službo,« je iskren Drago in dodaja, da je delal pri zasebniku nedaleč stran, ki mu že takrat ni redno plačeval. »Naš skupni mesečni prihodek je le nekaj več kot 200 evrov. Partnerica dobi 114 evrov otroškega dodatka, starejša hčerka pa 95 evrov štipendije. Žal si moramo denar deliti, da lahko poravnamo mesečne položnice, četudi smo z nekaterimi v zaostanku,« prizna Drago.

Gabrijel Toplak
46-letni Drago Potrč ima zdravstveno potrdilo, da težjih bremen ne sme dvigovati.

OBA STARŠA BOLNA

Majda boleha za revmatizmom, Drago pa ima precejšnje težave s prostato, zato za vsakršno delo, čeprav bi želel, ne more poprijeti. Ima zdravstveno potrdilo, da težjih bremen ne sme dvigovati. »Pogosto iščem službo, a pozimi s svojo zgolj osnovnošolsko izobrazbo nimam sreče dodaja. Enaindvajsetletna hči, ki ne želi biti imenovana, pove, da je po izobrazbi cvetličarka in kmetijsko-podjetniška tehnica, tudi sama intenzivno išče službo, vendar še brez uspeha. V kratkem bo odšla tudi na pristojni zavod za zaposlovanje.

Gabrijel Toplak
Hiša v Svetincih 8 nima ne urejenega vodovoda ne kanalizacije, zato vodo zajemajo iz vodnjaka.

Starša spita v spalnici, otroka skupaj na kavču v dnevnem prostoru. Je pa omenjena stanovanjska hiša, v kateri sicer imajo manjšo, skromno kuhinjo, najverjetneje redka, če ne edina v državi, ki je brez vodovoda in urejene kanalizacije. In kot da to ne bi bilo dovolj, družina sploh nima kopalnice, namesto stranišča pa uporablja tako imenovani WC na štrbunk. »Predvsem zdaj, ko so noči hladne, ni prijetno iti ven na mraz na stranišče. A če se mora, tudi to potrpimo, medtem ko se umivamo z vodo iz studenca, ki si jo v večji posodi prinesemo v hišo. Občasno se prhamo pri sosedih,« pojasnjuje Drago.

Gabrijel Toplak
Toaletnih prostorov nimajo v hiši, zato morajo na stranišče na štrbunk v gospodarsko poslopje.

NE UPAJO PROSITI ZA POMOČ

Spalne prostore si ogrevajo z dvema štedilnikoma na drva, ta naberejo v gozdu. Od centra za socialno delo ne prejemajo nobene podpore, je niti ne zahtevajo, saj imajo v lasti to hišo in nekaj njiv, ki jih je Majda podedovala po starših. Avtomobila nimajo, imajo pa traktor. »Če bi prosili za socialno pomoč, se bojimo, da bi še to izgubili, če bi morali kaj vračati. Končali bi na cesti. Zato smo srečni, da si lahko v poletnih mesecih sami pridelamo toliko, da lahko preživimo,« pravi Drago. Majda pa nadaljuje: »Zdaj nam grozi rubež v višini skoraj 1300 evrov zaradi neporavnanih obveznosti do nepremičnin. Do sredine februarja moramo dolg poravnati, a kako bomo zmogli, ne vemo niti v sanjah.«

Gabrijel Toplak
V kuhinji so dotrajani elementi in štedilnik na drva. Nad njim tudi sušijo perilo.

ZALOGA HRANE ČEDALJE MANJŠA

Družina priznava, da bolj kot topla oblačila in obutev ter sicer prepotrebno temeljito obnovo hiše v tem trenutku potrebujejo hrano, ker jim je večina zalog že pošla. Seveda bi jim prav prišel tudi denar, poudari Majda, da bi jim do prihodnjega meseca uspelo zbrati 1300 evrov, s katerimi bi se »rešili« rubeža. Kar zadeva oblačila, Majda nosi velikost XXL, obutev velikosti 40–41, Drago S/M oziroma obutev velikosti 4041, obe sestri pa L/XL in obutev 40. Družini je mogoče pomagati še z nakazilom na račun Humanitarnega društva Križemrok: SI56 6100 0000 8119441. Obvezno je treba izpolniti namen nakazila: Pomoč D, koda namena: CHAR. Preostali podatki, potrebni pri e-nakazilu: Humanitarno društvo Križemrok, Kamniška graba 141, 2351 Kamnica. Račun je odprt pri Delavski hranilnici, d. d., Maribor, BIC banke je: HDELSI22. Ves izkupiček bo brez provizij izročen družini.