Slovenija

Kordež bo na sojenje počakal do leta 2016

STA
3. 12. 2015, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za v petek sklican predobravnavni narok za nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža je bil znova preklican, in sicer na željo specializiranega tožilstva, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Novi narok, na katerem bi bil lahko znan izid pogajanj o morebitnem priznanju krivde, je bil sklican za januar.

Mediaspeed
Kordež je kot predsednik uprave imel neomejena pooblastila.

Kordež se je po razveljavitvi sodbe, zaradi katere je bil v zaporu, s specializiranim državnim tožilstvom pogajal o priznanju krivde, izid pogajanj pa ni znan. Zanj so na sodišču že večkrat sklicali predobravnavni narok, vendar je bil nato vedno tudi odpovedan. Ker na tožilstvu ne komentirajo morebitnih pogajanj o priznanju krivde, tudi ni znano, ali ta še vedno potekajo. Novi datum naroka je določen za 4. januar prihodnjega leta, so še dodali na sodišču.

Vrhovno sodišče je namreč deloma ugodilo Kordeževi zahtevi za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo, s katero je bil zaradi zlorabe položaja pri preprodaji trgovskega centra Primskovo obsojen na šest let in pet mesecev zapora.

V ponovljenem sojenju Kordežu bi morali biti glede na sodbo vrhovnega sodišča v ospredju vprašanje protipravne premoženjske koristi, ki naj bi jo pridobil, in njen izračun. Okrožno in višje sodišče sta namreč v svojih sodbah navedli nasprotujoča si mnenja glede vprašanja, kako izračunati to premoženjsko korist.

S preprodajo trgovskega centra Primskovo naj bi Kordež in sodelavci Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za omenjeni trgovski center v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem.

Pol leta pozneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist naj bi, kot je sklenilo prvostopenjsko sodišče, pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Kordež je v zaporu na Dobu prestal leto in tri mesece od dosojene zaporne kazni, nato pa je bil konec lanskega oktobra izpuščen, saj je vrhovno sodišče v obravnavi njegove zahteve za varstvo zakonitosti ocenilo, da so podani razlogi za prekinitev prestajanja zaporne kazni.