Slovenija

Vojaki še čakajo odgovor predsednika vlade

STA
30. 11. 2015, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Danes se izteka rok, ki so ga sindikati s področja obrambe postavili premierju Miru Cerarju, da prisluhne njihovim zahtevam. Premier je v teh dneh v tujini, na ministrstvu za obrambo pa pravijo, da redni socialni dialog teče in posebnih pogajanj o postavljenih zahtevah za zdaj ne predvidevajo.

sta

Premier Cerar ima delovne obveznosti v tujini, kjer se udeležuje mednarodne podnebne konference v Parizu, v nedeljo se je udeležil vrha med EU in Turčijo, v torek pa nadaljuje pot v ZDA, so v kabinetu premierja zapisali v odgovoru na vprašanje, ali bodo v roku, ki so ga postavili, sindikatom poslali kakšen odgovor.

Odgovor glede dialoga s sindikati pa so prepustili ministrstvu za obrambo. Tam pravijo, da je bilo pismo naslovljeno na predsednika vlade, so pa z zahtevami sindikatov seznanjeni. Z njimi pa, kot so poudarili, redno vodijo socialni dialog.

Zahteve je na premierja 19. novembra naslovil Sindikat ministrstva za obrambo, prejšnji teden pa so sporočili, da so o njih poenoteni tudi s Sindikatom vojske obrambe in zaščite ter Sindikatom pilotov ministrstva za obrambo.

Kot so zapisali v skupnem sporočilu, bo vlada, če jim do 30. novembra ne bo prisluhnila, "primorana za nastalo situacijo prevzeti polno odgovornost". Tako so že napovedali, da bodo v primeru, da dogovora ne bo, začeli izvajati sindikalne pritiske skupaj s konfederacijami. Zaenkrat pa, so potrdili, od premierja oz. vlade odziva ni bilo.

V skladu z zakonom o obrambi za vojaške osebe sicer stavka ni dovoljena. So pa v Sindikatu ministrstva za obrambo že omenjali druge načine, na katere bi lahko vojaki izrazili svoj protest, kot je odhod v bolniški stalež ali koriščenje možnosti, ki jih imajo iz naslova starševskega varstva.

Sindikati zahtevajo, da se specifike obrambnega sistema ustrezno ovrednotijo v plačnem sistemu. Zahtevajo dodatke za prepoved stavke, za pripravljenost na delo na določenem kraju ter za uniformirane in pooblaščene uradne osebe.

Prav tako zahtevajo, da se uresničujejo nekatera že obstoječa določila, ko gre za plačilo nadurnega dela ter povečanega obsega dela in posebnih obremenitev. Med njihovimi zahtevami pa so še ureditev načina obračuna potnih stroškov, sklenitev kolektivne pogodbe za obrambni resor ter primerljivost plače vojaka s plačo vojakov v nekaterih drugih evropskih državah.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak pravi, da nekatere zahteve sindikatov razumejo in z njimi tudi soglašajo ter jih poskušajo reševati v socialnem dialogu. Nekatere pa so težko izvršljive oziroma neizvršljive.

Med tistimi, ki jih že rešujejo, je po njegovih besedah vprašanje nadur. Vse nadure, ki so nastale in še bodo v zvezi z reševanjem migrantske problematike, bodo izplačane. Od marca se tudi striktno držijo izplačevanja nadur, ki so nastale v referenčnem obdobju in jih vojaki niso mogli izkoristiti. Plačilo za te ure pa načrtujejo v januarju za nazaj, je pojasnil.

Po njegovih zagotovilih poskušajo kar najhitreje zagotavljati tudi opremo za vojake. Kot neuresničljivo pa denimo ocenjuje zahtevo, da bi bili slovenski vojaki enako plačani kot vojaki v nekaterih evropskih državah. Pravi, da bi v tem primeru morali celotno situacijo preslikati na druge, v tem trenutku pa verjetno ne moremo za vse poklice v Sloveniji zagotoviti takega plačila, kot ga imajo v nekaterih evropski državah.