Slovenija

Policisti zmedeni v stavko

Sašo Avramovič
18. 11. 2015, 06.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Včeraj dopoldne še ni bilo znano, ali bodo policisti za danes napovedano stavko uresničili. Še pred popoldanskimi pogajanji predstavnikov obeh policijskih sindikatov in vladno pogajalsko skupino pa nam je Suzana Drašler iz Sindikata policistov Slovenije le potrdila: »Odločeni smo. Stavka bo.«

STA
Policisti na terenu

Policisti so se že večkrat odločili, da izboljšanje svojega položaja dosežejo s stavko. Tokrat so jo napovedali, ker vlada ni pokazala dovolj posluha za izpolnitev že danih zavez. Vlada je sicer sklep o napovedi stavke Policijskega sindikata Slovenije (PSS) prejela 29. oktobra, sklep o napovedi stavke Sindikata policistov Slovenije (SPS) pa 8. novembra. Prejšnji teden sta nato sindikata uskladila stavkovne zahteve in se dogovorila za skupen nastop pri izvedbi napovedane stavke.

S.A.

Povečanje plač za 35 odstotkov

Sindikata sicer zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tako tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov, izplačilo presežnih ur, uveljavitev dodatka za delovno dobo in za stalnost. Prav tako si policisti prizadevajo tudi za poseben dodatek zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatek zaradi specifične dolžnosti, ki jih imajo policisti ob vsakem času. A kako pravzaprav bo  stavka potekala? Ali policisti ne bodo izrekali kazni za prekrške, ki jih vsakodnevno kaznujejo? Bodo namesto prekrškov izdajali le opozorila? Jih bo na cestah manj itd.? O tem smo povprašali oba sindikata, a sta bila z informacijami zelo skopa. »Za zdaj prav veliko izjav ne bomo podajali. Na jutrišnji (današnji, op.p.) novinarski konferenci bo pojasnjeno, kako in kaj. Varnost državljanov pa zaradi stavke ne bo ogrožena,« so nam povedali pri PSS.

V policiji naj bi vladala zmeda

Iz policijskih vrst pa smo neuradno izvedeli, da v policiji pred stavko dobesedno vlada zmeda in da veliko mož postave sploh ne ve, kako se bo danes, na dan začetka stavke, pravzaprav delalo. Kot smo izvedeli, naj bi bili o tem obveščeni komaj danes. Kot so sicer napovedali v skupnem sporočilu obeh sindikatov, bodo javnost s stavkovnimi aktivnostmi seznanili na novinarski konferenci ob 11. uri. Stavka se je sicer začela ob 7. uri, na njen začetek bodo ob 7.30 opozorili tudi pred stavbo vlade. Nato se bosta ob 9. uri v Tacnu sestala stavkovna odbora obeh sindikatov, ki bosta predvidoma sprejela sklep o združitvi v skupni policijski stavkovni odbor.

STA
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Njihove naloge določa zakon

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je sicer povedala, da bo stavka potekala v okviru zakonskih omejitev in da ne more priti do situacij, ki bi vplivale na varnost ljudi. Sicer pa so policisti, tudi če pride do stavke, pri stavkovnih aktivnostih omejeni, njihove naloge med stavko določa zakon o organiziranosti in delu v policiji. Med stavko so tako dolžni varovati življenja, osebno varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom. Prav tako morajo med stavko tudi varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. Vse navedene naloge so po zakonodaji dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih. »Vodstvo policije se bo, tako, kot smo se tudi do sedaj, bojevalo skupaj s sindikati in ostalimi zaposlenimi za ustrezno vrednotenje dela policistov. Ne glede na to pa vodstvo policije poudarja, da je delo policistov v tem času izredno pomembno za Slovenijo in njene državljane, zato smo dolžni pozvati sindikata, da pri organiziranju stavkovnih ukrepov upoštevata potrebe državljanov po ustrezni varnosti in ustreznem občutku varnosti v Sloveniji,« pa so za konec še dodali pri policiji.

S.A.