Svet

Putin ve, kdo financira IS

Luka Tetičkovič
18. 11. 2015, 06.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je na vrhu G20 namignil, da ve, od kod prihaja denar za salafijske džihadiste, organizirane v vrste Islamske države. Opozoril je tudi na kolone tovornjakov pred naftnimi polji in pozval k mednarodnemu sodelovanju za ustavitev te ekonomije.

Reuters
Debata med ameriškim in ruskim predsednikom se je zavlekla tudi v premor med paneli na vrhu G20

Med vrhom »sem predstavil nekaj primerov iz naših podatkov o zasebnih donatorjih, ki financirajo različne enote Islamske države. Kot smo predpostavili, ta denar prihaja iz 40 držav, med njimi so tudi nekatere članice G20,« je ruski predsednik Vladimir Putin izjavil na tiskovni konferenci. Spregovoril je tudi o skrajni nuji, da se IS ustavi pri nelegalni trgovini z ogljikovodiki. »Svojim kolegom sem pokazal satelitske in letalske fotografije, ki jasno kažejo na obseg nelegalne trgovine z nafto in njenimi derivati. Kolona tovornjakov cistern se na njih razteza na ducate kilometrov.«

Zasebne donacije gredo preko Katarja

Putin pri tem ni razkril konkretnih podatkov, so pa Združene države Amerike že pred enim letom s prstom pokazale na Katar kot enega glavnih vozlišč financiranja terorističnih grupacij. Vladajoča elita v konzervativni absolutni monarhiji se je na obtožbe odzvala v intervjuju mreže CNN s 34-letnim katarskim šejkom Emirjem Tamim bin Hamadom Al-Thanijem. »Vem, da v Ameriki in nekaterih drugih državah na nekatera gibanja gledajo kot teroristična gibanja ... vendar so med njimi razlike,« je izjavil prvi mož Katarja.

Reuters
Trgovec goriva pred svojim avtomobilom v sirskem mestu Aleppo.

Katar ne preganja terorizma

Katar sicer ima uradni seznam terorističnih skupin, vendar je ta še vedno prazen. Decembra 2013 so ZDA zato uvedle sankcije proti uglednemu državljanu Katarja Abdulrahmanu Al-Nuajmiju, njegovo ime so dale na črni seznam posameznikov, ki financirajo terorizem. Obtožile so ga, da je v preteklem desetletju pomagal nakazati več milijonov dolarjev skupinam, povezanih z mrežo Al Kajda. Kasneje so Al-Nuajmija na črni seznam uvrstili tudi Združeni narodi, Turčija, Evropska unija in Velika Britanija.

Katar se na obtožbe ni odzval s pregonom Al-Nuajmija, ta se je po njihovi objavi celo vrnil v Doho in obtožbe zavrnil na tiskovni konferenci Centra za raziskovanje in študijo politik, sicer tesno povezanega z režimom Al-Thanija.

Al-Nuajmi je pred tem tudi posredoval pri financiranju predhodnika IS – Al Kajde v Iraku. Član kraljeve družine Abdul Karim Al-Thani je prek njega pomagal ustanovitelju iraške veje, zloglasnemu šejku klavcev Abu Musabu Al-Zarkaviju. Nastanil ga je v varno hišo, mu priskrbel katarske potne liste in za potrebe njegove skupine namenil milijon ameriških dolarjev.

Reuters
Mož preliva naftne derivate v improvizirani rafineriji na obrobju mesta Aleppo.

Islamska država se financira z nafto

IS deluje kot država, to pomeni, da pobira davke od podjetij in davkoplačevalcev in da na področju pod njenim nadzorom ekonomija deluje. Njen glavni izvozni artikel je še vedno surova nafta, največ je načrpajo vzhodno od prestolnice IS ­Rake.

Pri tem ji pomagajo neodvisni trgovci, ki s tovornjaki cisternami tudi po več dni čakajo pred naftnimi polji. Na zračne posnetke teh kolon se je pri svojih izjavah po vsej verjetnosti navezoval Putin.

Zahodne sile se trgovanja z nafto zavedajo, a ga doslej niso poskušale ustaviti. Bombardirale so le nekaj mobilnih rafinerij, ki jih je upravljal IS. Razlog za to je, da so od nafte, proizvedene pod režimom IS, odvisni vsi okoliški prebivalci, med drugimi tudi opozicijske sile. Mednarodna koalicija proti silam IS je pred mesecem dni tako izjavila, da ekonomije črnega zlata ne bombardira, saj jo je strah, da bi zaradi tega še bolj odtujila lokalno prebivalstvo. »Ob tem ti gre na smeh in na jok. A kdo drug nam ponuja gorivo?« je Financial Times navajal neimenovanega poveljnika sirskih upornikov.

»Dobava goriva je lahko vsak trenutek prekinjena. Brez nafte naše življenje obtiči in IS se tega dobro zaveda,« je za isti medij spregovoril trgovec z nafto iz dela mesta Alepo, ki je pod nadzorom upornikov.