Slovenija

Cerar priznava, da so med migranti tudi ljudje, ki lahko pomenijo varnostno tveganje

STA
16. 11. 2015, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Premier Miro Cerar je na seji DZ zatrdil, da Slovenija v državo ne pušča oboroženih ljudi oz. migrantov. Takšne trditve so nezaslišano podcenjevanje policije in organov, je premier dejal v odgovoru na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. Pojasnil je, da stopnja varnostne ogroženosti v Sloveniji ta hip ni povečana.

sta
Cerar: V državo ne puščamo oboroženih ljudi.

Tanko je na današnji seji DZ ocenil, da ukrepi Slovenije na meji zlasti z varnostnega vidika niso zadostni. Med migranti je po njegovih besedah vse večji delež teroristov, ki v Evropo prihajajo s točno določenimi nalogami. Napad, podoben nedavnemu v Parizu, se lahko zgodi v kateri koli državi na begunski poti ali v ciljni državi, meni Tanko, ki so ga zanimali prihodnji ukrepi vlade za zavarovanje varnosti.

Premier je v odgovoru med drugim poudaril, da Slovenija kot tranzitna država tok migrantov uspešno usmerja. Po njegovih besedah se je izkazala celo kot ena najbolj kompetentnih pri obvladovanju krize.

Izpostavil je tudi, da Slovenija v tej zgodbi ni sama, saj s strani mnogih držav EU dobiva pomoč v policistih in opremi. Prav tako so v rednem stiku z notranjimi ministrstvi držav na balkanski poti, z državami EU pa so v stiku tako na politični ravni kot na ravni obveščanja.

Cerar se zaveda, da "zadeve niso nedolžne" in da so med migranti tudi ljudje, ki lahko pomenijo varnostno tveganje. Je pa premier zagotovil, da vlada migrantski tok preko pristojnih služb vseskozi nadzira, tako v Sloveniji kot v drugih državah. Ta hip stopnja ogroženosti v Sloveniji po njegovih besedah ni povečana.

Vlada je bila po oceni premierja vseskozi pripravljena na migrantski val. "Krizo smo pričakali pripravljeni, ukrepe pa stopnjujemo glede na razvoj dogodkov," je povedal in napovedal, da bo Slovenija kot varnostno ozaveščena država z ukrepi tudi nadaljevala. Tanku pa je očital, da zanemarja humanitarni vidik problematike. "Ni vsak begunec ali migrant terorist," je še pristavil Cerar.