Slovenija

Po vprašanjih premierju takoj k proračunu

STA
16. 11. 2015, 06.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Državni zbor bo danes začel redno novembrsko sejo, ki izstopa z obsežnim dnevnim redom. Takoj po vprašanjih premierju Miru Cerarju se bodo poslanci lotili obravnave predloga državnega proračuna za prihodnji dve leti, ki bi jo morebiti lahko končali že v sredo. Vprašanja ministrom bodo izjemoma na vrsti šele zadnji dan seje, 24. novembra.

sta
Čakajo ga vprašanja.

Vlada je dopolnjeni predlog proračuna sprejela 5. novembra. Pri tem je zaradi stroškov begunske krize načrtovane odhodke za leto 2016 povečala za 123 milijonov evrov, prihodke pa za 73 milijonov evrov, kolikor ocenjuje, da bo dodatno prejela iz EU.

S predlogom za leto 2016 so tako prihodki določeni v višini 8,7 milijarde evrov in odhodki v višini 9,5 milijarde evrov. Proračunskega primanjkljaja bo torej za 839,3 milijona evrov, kar je 2,1 odstotka BDP. Za leto 2017 pa so prihodki še vedno načrtovani v višini 8,7 milijarde evrov in odhodki v višini 9,4 milijarde evrov. Primanjkljaj ostaja nespremenjen pri 717,8 milijona evrov, kar je 1,74 odstotka BDP.

Še vedno pa ostaja odprto vprašanje sredstev, ki so jih iz proračuna deležne občine.

Primanjkljaj ostaja nespremenjen pri 717,8 milijona evrov, kar je 1,74 odstotka BDP.

Na začetku seje pa bo Cerar na vprašanje JožetaTanka iz SDS pojasnil nadaljnje vladne ukrepe pri reševanju begunske krize. LukaMesec iz ZL pa bo premierju zastavil vprašanje v zvezi s postavitvijo žičnate ograje na meji s Hrvaško.

Ali je v naši državi res nemogoče voditi vlado brez povezave z lobiji, bo zaradi okoliščin zadnjih imenovanj uprave SDH vprašanje nepovezane poslanke Alenke Bratušek. Bojana Muršič iz SD pa pričakuje Cerarjev odgovor na vprašanje, katere so tri, štiri razvojne priložnosti, ki jih mora Slovenija doseči do leta 2030.