Svet

Minuta molka za žrtve v Parizu

STA
16. 11. 2015, 06.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Franciji bo danes še en dan žalovanja za žrtvami petkovih terorističnih napadov v Parizu, ki so po zadnjih podatkih terjali 132 smrtnih žrtev. Opoldne se bodo Francozi in na poziv evropskih institucij tudi vsi Evropejci žrtev spomnili z minuto molka.

Reuters
Hollande je že v soboto dejal, da je Francija v vojni proti teroristom Islamske države, do njih pa bo neusmiljena.

V Versaillesu bo potekalo skupno zasedanje obeh domov francoskega parlamenta, na katerem bo spregovoril predsednik Francois Hollande. Hollande je že v soboto dejal, da je Francija v vojni proti teroristom Islamske države, do njih pa bo neusmiljena.

V Franciji sicer po petkovih napadih veljajo izredne razmere in poostreni varnostni ukrepi, a bo danes kljub temu v vseh šolah potekal pouk, vrata bodo znova odprli tudi pariški muzeji in kulturne ustanove.

Opoldne se bodo Francozi žrtev spomnili z minuto molka, voditelji držav in vlad EU pa so se dogovorili, da bo tudi celotna unija danes opoldne z minuto molka počastila žrtve napadov v francoski prestolnici.

Na francoskih veleposlaništvih po svetu, tudi v Ljubljani, so odprte žalne knjige. V Ljubljani se bo v žalno knjigo danes vpisal tudi premier Miro Cerar. Sekretariat sveta za nacionalno varnost je v soboto ocenil, da so varnostne razmere v Sloveniji po terorističnih napadih v Parizu še vedno dobre in stabilne, delovni skupini pa je naložil, da do danes dopolni oceno ogroženosti.